Onsdag arrangeres det informasjonsmøte på Skjetlein for blant annet bønder i Malvik, angående årets tørkesommer og konsekvensen for avling og husdyr.

Rådgiver for storfe hos Nortura i Malvik, Lars Nordbotn, skal blant annet snakke om det er lurt å levere til slakt.

– Vi har ikke problemer i like stor skala som det er sørpå, men vi har større trøkk en det som er normalt. Det kjøres også en del dyr opp fra Østlandet og hit for slakt, sier Nordbotn.

Slaktekø

Han sier at det nå er viktig at bøndene for oversikt over fôrsituasjonen slik at de for rasjonert fôret fram til dyrene skal slaktes.

– Det er en del i Trøndelag også som har slaktet dyrene tidligere enn de hadde tenkt, men det er ikke så mye verre enn normalt her. Mens bøndene normalt sett melder fra tre uker før de skal sende dyrene til slakt, må de nå beregne fire-fem uker, sier Nordbotn til Bladet.

Mer frossent kjøtt

Under infomøtet onsdag kveld skal han blant annet snakket om hvilke tiltak som kan gjøres for å rasjonere fôret. Vanligvis går kyrne på grovfôr nå, men nå må bøndene se på alternative sammensetninger for å få slippe å slakte tidligere. Men selv om fôrkostnadene for mange bønder kan få en høyere kostnad denne sommeren, er slakteprisene omtrent den samme.

– Bøndene får den samme prisen for kjøttet hos oss. Men vi får ikke solgt unna det ferske kjøttet nå, så vi er nødt til å fryse mer enn normalt. Det betyr at vi får mer frossent kjøtt enn det vi normalt har på denne tida, og senere utover høsten får vi mindre ferskt kjøtt enn det vi normalt har på den tida, forklarer Nordbotn.

300 dyr på en normal dag

Slaktedyr som skulle levd noen måneder til, slaktes nå. Dermed blir kjøttet mindre verdt for Nortura.

– Det er vi som skal selge videre ut i markedet som må ta denne kostnaden. Så du kan si at tørken koster oss litt. Men det er slik samvirket fungerer og det er en del av markedsregulatoren at vi tar denne kostnaden. Frossent kjøtt har litt lavere verdi, så det blir en dyrere vare for oss. Men så kommer det et år hvor alt fungerer og da tjener vi mer, sier Nordbotn som ikke kan si noe om dette resulterer i dyrere utsalgspriser for kunden.

Foreløpig er det ikke noe problem når det gjelder kapasiteten til å fryse kjøttet som blir slaktet. Det til tross for at det går unna på slakteriet.

– På en vanlig dag med storfeslakting går det litt over 300 dyr, sier Nordbotn.

På informasjonsmøtet skal også fylkeslederen i Sør-Trøndelag Bondelag snakke om tørkesituasjonen i resten av landet, NLR skal snakke om det er håp for rota selv om den er brunnsvidd og en representant fra Felleskjøpet skal snakke om hvordan man fôrer dyra i tørkekrisa, blant annet.

Rådgiver i Nortura, Lars Nordbotn, skal snakke om slaktetid og fôr under et informasjonsmøte for bønder i blant annet Malvik, onsdag kveld. Foto: Privat