Ferien med familien på Østlandet ble ikke den samme positive opplevelsen som tidligere år for kommune- og fylkespolitiker Rakel S. Trondal (SV). Klimaendringer med store nedbørsmengder og flom som året etter følges av tørke skaper store utfordringer i matproduksjonen.

– Når vi ser det som skjer med tørke og fôrmangel gir det en liten bismak å kose seg med den flotte og varme sommeren her i Trøndelag. Det var et trist syn å se at tørken på Østlandet i år gir alt for små avlinger, mangel på fõr og fare for at deler av besetninger må slaktes. I fjor var det store nedbørsmengder som ødela mye for matprodusentene, sier Trondal.

Hva er det vi ønsker?

Nå er ikke matprodusentene i Trøndelag rammet på samme måte som lenger sør i landet. Men bønder på Østlandet trenger hjelp fra kolleger over hele landet dersom de skal unngå å måtte slakte ned deler av besetningen, noe som vil gi utfordringer for matproduksjonen i flere år framover, sier hun.

– Dette er ikke et engangstilfelle, men vi må forberede oss på store variasjoner i været og at det påvirker matproduksjonen. Det vi nå opplever bør få flere lokalpolitikere til å tenke seg grundig om. Hva er det vi ønsker, travbane og arealer som er rimelige for næringslivet å bygge på, eller gode landbruksareal som fortsatt kan gi oss lokalprodusert mat, sier Trondal.

– Skal vi få nok produksjonsareal kan vi ikke bygge ned den matjorda vi har, men sørge for at landbruksarealene øker slik at det kan produseres enda mer mat, sier Trondal.

Trenger mer matjord

SV-politikeren er lettere oppgitt over argumenter som at matjord kan flyttes når noen ønsker å bygge travbane eller etablere næringsvirksomhet så nært E6 som mulig. I Malvik er det ikke bare ønske om å etablere travbane, eller veiutbygging som tar matjord. Sveberg handels- og næringspark vil også legge beslag på store arealer matjord. Det å flytte matjord er, etter Trondals mening, ikke et alternativ dersom målet om økt matproduksjon skal følges opp.

– For meg er det et paradoks å gå rundt på Trøndersk matfestival med kortreist, lokalprodusert mat, mens det i kommunestyret vurderes omregulering av matjord til næringsformål. Nå går det med mer enn nok matjord til veiutbygging i Malvik, og vi kan ikke tillate at det bygges ned enda mer. Både Malvik og resten av landet trenger mer matjord – ikke mindre areal å dyrke mat på. Da gir det ingen mening i å flytte matjorda for å gi plass til en travbane, eller annen næringsvirksomhet, mener Trondal.

Gambling med matproduksjonen

stortingsrepresentant for SV, Lars Haltbrekken, peker på at tørken og de mange varmerekordene denne sommeren kan skyldes klimaendringene.

– Ekstremværet blir mer ekstremt med klimaendringene. For å si det enkelt så blir regnet våtere og tørken tørrere. den ene sommeren kan være full av regn, den neste tørr. For bøndene blir det svært vanskelig å tilpasse seg endringene, sier Haltbrekken.

– Denne sommeren har vist oss at vi må ta vare på det lille vi har av dyrka mark. Det å bygge ned dyrka mark for å etablere en travbane er meningsløst og gambling med matproduksjonen, mener han.

Større skade

Haltbrekken viser til at for noen år siden trodde mange at klimaendringene betydde større produksjon av potet og korn i Norge.

– I dag ser vi at klimaendringene kan bety større skade på avlingene. Vi trenger en ny gjennomgang av klimaendringenes konsekvenser for landbruket og hvordan vi best kan tilpasse oss de endringene vi har i vente, sier Haltbrekken.

Han viser også til at det allerede er sluppet ut så mye klimagasser som vil virke inn på klimaet i mange tiår framover.

– Selv om vi lykkes i arbeidet med å kutte utslippene slik vi må, kommer temperaturen til fortsatt å øke i noen tiår framover. Derfor må vi i tillegg til utslippskutt finne ut hva vi gjør for å tilpasse oss de endringene som kommer, og som kommer raskere enn vi tidligere trodde, sier Haltbrekken.