Lilly døde etter bading i Homla

Trude Sivertsen og familien dro ned til Rundberget for å kjøle ned seg selv og hunden Lilly på søndag. To timer senere fikk hunden hjertestans og døde.

  Foto: Foto: privat

Jeg tok med hunden for å kjøle den ned i varmen og trodde jeg gjorde noe bra.Trude Sivertsen

Nyheter

Sivertsen synes det er veldig tungt å ikke høre tassingen av labbene til Lilly lenger. Nå vil hun advare andre hundeeiere om risikoen med å bade på varme sommerdager.

– Lilly begynte å pipe og sjangle med bakbeina. Jeg tok henne med til min nabo som er veterinær for å se på henne. Hun ba oss dra til veterinærvakta, men vi kom ikke fram før livet forsvant. Derfor dro vi tilbake, hvor min nabo prøvde gjenoppliving, men det gikk ikke, forteller Sivertsen.

Hun synes det er et stort sjokk å miste Lilly.

Lilly var to år gammel og av rasen Cavalier king charles spaniel.

– Jeg tok med hunden for å kjøle den ned i varmen og trodde jeg gjorde noe bra. Men jeg har litt skyldfølelse, selv om jeg gjorde alt i beste hensikt. Lilly har vært et familiemedlem og det er et sårt tap, sier hun.

Giftige alger

Veterinær Iselin Elvedahl Solnes er Sivertsens nabo.

– Sivertsens hund var ustø i gangen og fikk to kort anfall med korte mellom rom. Dette var tegn til forgiftning.

Hun mistenker at årsaken er cyanotoksiner, som produseres av cyanobakterieralger, tidligere kalt blågrønnalger.

– Det har vært et tilfelle på Aure den siste tiden. Her var det to hunder hvor man mistenker at de ble forgiftet av alger. Det skjedde også kort tid etter bading. Det har også vært andre tilfeller andre steder i landet. Algeoppblomstringen har vært ekstrem i de varme sommerdagene, både i fersk- og saltvann. Hundene kan få i seg algene når de roter rundt i vannet. Får de symptom på forgiftning kan de i enkelte tilfeller dø, sier Solnes.

Haster med behandling

Hun forteller at blir hunden urolig, skjelver, kaster opp eller er ustø etter bading er dette tegn på at det kan være algeforgiftning.

– Dersom du mistenker algeforgiftning, haster det med å komme til behandling, sier veterinær Iselin Elvedahl Solnes.

Hun er klinikkleder for Evidensia Trondheim Dyrehospital.

– Noen ganger er mulig å redde hunden. Sjansen er størst hvis man kommer til veterinær så fort som mulig. Her teller hvert eneste minutt. I noen tilfeller kan hunden dø i løpet en times tid, sier veterinær Solnes.