Med teater på tunet og i hagen

Kari Marie Saxevik 60) storkoser seg med tunet fylt av publikumstribune, lyd- og lysteknikere, skuespillere og musikere

Den flotte hagen på Karlslyst gård betyr mye for Kari Marie Saxevik. Neste uke benyttes hagen til servering under pausen i forestillingene.   Foto: Trond Nøstberg

Nyheter

De øver hver dag. Neste uke fylles gården opp av publikum.

Kari Marie Saxevik er sammen med ektemannen, Tore Hammer, vertskap for flere kulturarrangementer på Karlslyst gård.

De siste 14 årene har Hommelvik Juniorkorps arrangert Grautfest første helga i advent. Nå i august er det den fjerde utgaven av musikalen Carl Halck som fyller tunet og den flotte hagen med skuespillere, dugnadsfolk og neste uke vil publikum fylle opp tribunen på tunet og mingle i hagen for å oppleve den nye utgaven av godseierens siste dager på storgården, etter at han hadde satt sitt tydelige preg på hele lokalsamfunnet med stor næringsaktivitet og storslagen selskaper for fiffen i bygda og fra storbyen.

– Hva er du opptatt av for tiden?

– Den nye forestillingen om Carl Halck, grunnleggeren av Karlslyst gård.

– Hva synes du det snakkes for lite om?

–Nå snakkes det vel mye om miljøutfordringene, men det gjøres altfor lite. Vi kunne kanskje ha snakket mer om resten av verden, og ikke bare vært opptatt av og snakket om vårt eget.

– Hvor går årets ferietur?

– Karlslyst gård. I år er det fire uker med forberedelser og gjennomføring av musikalen som spilles her på tunet.

– Hvorfor bor du der du bor?

– Er født og oppvokst på gården. En i neste generasjon må ta ansvaret, og det ble jeg som overtok.

–Dersom du hadde hatt en tidsmaskin. Hvor og til hvilken tidsepoke ville du reist?

– Det kunne vært 1100-tallet eller de første årene etter andre verdenskrig. Det er fascinerende perioder der alt som trengtes i husholdningen, klær, mat og medisiner ble laget fra bunnen av.

– Hva er din største idrettsprestasjon?

– Jeg drev med friidrett, og den største prestasjonen var nok sammen med lagvenninnene i stafett for Hommelvik IL. Vi var blant annet med i Holmenkollstafetten.

– Hvis du skulle fått reist en statue over noen i heimbygda di, hvem ville det blitt?

– Der må jeg nok svare Carl Halck. Han la grunnlaget for den gården vi har i dag. Men han var samtidig en tidlig gründer som skapte lokale bedrifter og arbeidsplasser til mange i Hommelvik. En viktig person for lokalsamfunnet i sin tid, selv om han til slutt mislyktes og gikk konkurs.

– Hvem ville du ha strandet på en øde øy sammen med?

–Kan ikke tenke meg å tilbringe tid på en øde øy med noen andre enn ektemannen min, Tore.

– Hva provoserer deg?

– Jeg er nok over middels samfunnsengasjert, og lar meg lett provosere av urettferdighet og usannheter. På facebook-siden min har jeg lånt mottoet «Du skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv».

– Hva er den perfekte dagen for deg?

– Da går jeg en tur rundt Gullringmoen i Høibyen og nyter naturen. Etterpå kan jeg sette meg i hagen med ei bok, eller pusle litt rundt på gården. Strikketøy fungerer også som avslapping fra hverdagen.

– Hva er ditt favorittsted i Malvik?

– Selv om alle i dag snakker om Malvikstien, er mitt favorittsted Høibyvegen og Gullringmoen. Der er det flotte naturopplevelser.

Kari Marie Saxevik og familien lever i flere uker med stor aktivitet inne på gårdstunet der musikalen om gårdens grunnlegger, Carl Halck spilles fem kvelder neste uke.