Flere hunder har i sommer blitt syke av å drikke vann ute i sommer, og det har også vært dødsfall. Arvid Eriksens hund 2,5 år gamle gordonsetter, Balder, ble syk etter tur i Snåsa-fjella tirsdag og onsdag. Han er på bedringens vei, men den har vært veldig dårlig, og måtte innlegges på dyrehospital to ganger.

Innlagt to ganger

- Han måtte blant annet få intravinøst på Sveberg dyrehospital, forteller Arvid Eriksen. Hunden står fortsatt på antibiotikakur, men har begynt å kvikne til, forteller eieren.

- Vi merket ikke noe med en gang, men onsdag kveld var han veldig slapp og sløv. Da hadde han blodig avføring og oppkast. Vi skjønte at vi måtte til dyrlegen.

- Hva viste det seg å være?

- Det må være en mageinfeksjon, og det er sannsynlig at den har pådratt seg den på fjellturen vi hadde. Vi hadde med vann og prøvde å unngå det, men i varmen ville den dytte nesen ned i hver pytt, drikke og rulle seg, sier Arvid Eriksen, som synes det er greit at andre hundeeiere blir gjort oppmerksom på faren.

Faren avtar trolig

Veterinær Solveig Johanne Strøm Aaknes ved Sveberg Dyrehospital, anbefaler å fortsatt ta med rent drikkevann til hunden på tur, og unngå bading i stillestående vann. Iallefall hvis det ser misfarget ut og lukter ille. Men faren avtar nå med nedbøren som har vært. Det gjelder å bruke sunn fornuft.

- Det har vært en spesiell sommer, som har ført til en algeoppvekst som kan gjøre at hunder blir dårlige. Det har vært snakk om to ulike alger. Cyano- blågrønnalger som kan stemme med symptomene blodig avføring og problemer med fordøyelsessystemet. De kan også rammer nervesystemet, slik at hunder kan plutselig få problemer med å gå, få kramper og havne i koma, sier Aaknes.

Flere tilfeller

Dyrehospitalet har kjennskap til tilfeller av syke hunder i sommer.

- Det har vært iallefall to innom oss, og vi fikk telefon fra en eier som fortalte om en hund som hadde dødd, forteller Aaknes.

Det er viktig å komme raskt til behandling, sier både Eriksen og veterinæren. Det gjorde Balder i Hommelvik, som snart er i form til å bli med på fjelltur igjen.

Balder får intravinøst på dyrehospitalet. Foto: Privat