Det var en kveld i slutten av juni bilføreren som er først i tjueåra, ble tatt på E14 i Meråker. Under en trafikkontroll ble bilen ungdommen kjørte, klokket inn med en fart på 142 kilometer i timen i 80-sonen.

Ble anmeldt

Farten som ble registrert med politiets gjennomsnittsmåling, var så høy at forholdet ble anmeldt. Forleden møtte den unge bilføreren i tingretten. Her innrømmet han at han hadde kjørt fort og erkjente straffskyld. Han samtykket også i at saken kunne avgjøres ved tilståelsesdom.

Påtalemyndigheten foreslo under rettssaken at straffen skulle settes til fengsel i 18 dager.

Tingretten konkluderte med at siktede skal dømmes for å ha kjørt personbil i 142 kilometer i timen i 80-sonen. Retten pekte på at kjøringen skjedde i dagslys og under gode kjøreforhold. Politiet har heller ikke opplyst om konkrete faresituasjoner under kjøringen. Fartsmålingen skjedde med politiets Trip-Track gjennomsnittsmåler.

Fengsel

I domspremissene peker tingretten på at fartsoverskridelser er typiske masseovertredelser der straffeutmålingen er standardisert av hensyn til likebehandling. Rettspraksis sier at fart på mer enn 136 kilometer i timen i 80-sone, skal straffes med ubetinget fengselsstraff.

I denne saken kunne tingretten ikke finne omstendigheter som tilsier unntak fra denne praksisen.

– Det foreligger ikke skjerpende omstendigheter ut over den fare hastigheten i seg selv utgjør, skriver retten.

I formildende retning legger retten vekt på siktedes tilståelse som har gjort det mulig å behandle saken på en enklere måte i domstolen.

Straffen ble derfor satt til fengsel i 18 dager fengsel slik påtalemyndigheten foreslo.

Fratatt kortet

Ungdommen ble også frakjent retten til å kjøre bil i 13 måneder. Han må avlegge full ny førerprøve for å få igjen førerkortet.

I retten argumentert ungdommen for at han er avhengig av å bruke bil i sitt daglige virke. Men tingretten kunne ikke se at siktedes behov for førerkort avviker fra det som er normalt for de fleste mennesker i fast jobb.

– Tap av førerrett fremtrer ikke som noe uforholdsmessig i denne saken, konkluderer retten i domspremissene.