Morten Welde, leder av fiskeutvalget i SJFF, har i likhet med Tor Mikkelsen fått med seg diskusjonene på sosiale medier. Han ser at det flere problemstillinger rundt gjenutsetting av laks som

– Vi ønsker derfor ikke å regulere antall fisk den enkelte kan gjenutsette i løpet av en dag eller sesong, men vi gjentar vår oppfordring fra før sesongen om å vise måtehold. Det er heldigvis andre ting å gjøre enn å fiske, sier Morten Welde.

En begrensning

Han er bevist på at fiskereglene skal begrense hvor mange fisk som slås i hjel og ikke hva den enkelte liker og ikke liker.

– SJFF mener imidlertid at omfattende fang og slipp, der enkeltpersoner kan gjenutsette 4-5-6 fisker per dag og opptil 20–30 per sesong kan true legitimiteten til fang og slipp som forvaltningsmessig verktøy. Vi som fisker må også være bevisst på hvordan vår adferd virker på andre – enten det er andre sportsfiskere eller de som ikke fisker, sier han.

Konsekvens av kvotene

Welde påpeker at gjenutsetting er en konsekvens av strengere kvoter.

– Når det er begrenset hvor mange laks man kan slå i hjel, så kan det føre til at fiskerne setter laksen ut igjen for at de skal kunne fortsette å fiske. En død laks gyter ikke og i økende grad velger fiskere å la laksen svømme videre fremfor å slå den i hjel. Det kan føre til mer gytefisk i elva.

Noen dør

Welde er klar på at ikke alle laks som blir gjenutsatt overlever.

–  Laksefisk er robuste og gjort riktig overlever over 90 prosent av all laks som blir satt ut igjen. Det er gjennomført studier i flere land som dokumenterer dette. Fiskeforholdene, og særlig med varm elv, sammen med redskap kan imidlertid påvirke overlevelse og enkelte fisk tåler også mindre enn andre. Jo flere fisk man gjenutsetter, jo større er sjansen derfor for at en eller flere av dem dør.

Morten Welde, leder av fiskeutvalget i Stjørdal Jeger- og Fiskerforening.