Historielaget Mostadmark Jernverks venner, som drifter museet ved det gamle jernverket, ønsker å beskytte restene etter en masovn fra 1600-tallet.

Ble flyttet

Det var ved oppstarten av virksomheten, i perioden 1653-1655, oppført flere masovner for utsmelting av jern fra malm som ble funnet og hentet i Mostadmark-området.

Anleggene ved Mostadmark Jernverk ble flyttet 300 meter oppstrøms elva da virksomheten, etter nær 50 års driftsstans, ble startet opp igjen i 1750-åra. Da ble steinene i den gamle masovnen brukt på nytt i den nye masovnen. Derfor er det bare ovnsbunnen som står igjen på den gamle tomta.

Tak over masovnen

Restene etter masovnen fra 1653 ønsker historielaget å verne mot ytterligere forvitring og nedgroing. Derfor planlegges det å føre opp et sekskantet «telt» over ovnsbunnen.

Fordi masovnen ligger innenfor LNF-område og i itllegg i sonen for det vernede Homla-vassdraget, er oppføringen av tak over masovnen søknadspliktig. Malvik kommune ber derfor historielaget sende inn en formell søknad. Kommune har kontaktet Fylkesmannen i Trøndelag for å få tiltaket vurdert før det gjøres vedtak.