Tor Mikkelsen har fisket i Stjørdalselva siden 2011. Han har sesongkort på Stjørdal Jeger- og Fiskerforenings (SJFF) vald og er en av aktive medlemmene i foreningen. Han har også deltatt i debattene på sosiale medier denne sommeren, hvor diskusjonene har gått høylytt om gjenutsetting av laks. Enkelte har gått så langt at de har kaldt fiske som foregått som idioti. Spesielt i den perioden elvetemperaturen var høy. Da ble det rapportert om død laks fra mange vald, og mange mistenkte at dette var et resultat av mislykket gjenutsetting.

Skeptisk

–  Jeg har fått bra med fisk her i elva. Minst like mye som jeg var vant med i Finnmark, sier Mikkelsen som flyttet til Trondheim fra Alta for åtte år siden. Pensjonisten er fornøyd med de fangstbegrensningene som er gitt av elveeierlaget, men er skeptisk til praktiseringen av gjenutsetting av laks.

–  Kvotene her i Stjørdalselva er ganske generøs. Den totale årskvoten på seks lakser er grei og en døgnkvote på en laks er også greit. Men jeg er skeptisk til at enkelte fiskere gjenutsetter mange lakser om dagen, sier Mikkelsen og legger til at han ser på Laksebørsen at det er folk som tauer opp mange fisker enkelte dager.

–  Jeg synes at SJFF burde ha innført regler på sine vald at de som har tatt en fisk, enten gjenutsatt eller beholdt på kvote, så er man ferdig med fisket den dagen. Ikke la fiskere stå der og taue opp den ene laksen etter den andre, sier han.

–  Det har vel med fisketrykket på valdene å gjøre også?

– Ja, SJFF har åpent kortsalg og kan i periode ha mange fiskere på valdene. Den som har fått en laks kan slippe andre til på valdet og gå hjem, eller slappe av med en kopp kaffe.

– Skal de, som har tatt mer enn én laks i år, ha dårlig samvittighet?

– Nei, men vi er inne på en etisk dyrevelferdsdebatt. For meg blir det ikke riktig å fange, temme og deretter slippe ut mange fisker. Jeg synes ikke det blir riktig.

Fornøyd med én

– Hvordan tror du fiskeren vil reagere på en slik regel?

– En god del vil si at det ødelegger verdien i fisket for dem. Vi er jo i elva for å fiske. Mat kan vi kjøpe i butikken. Vi trenger interesse for elva. Hvis vi mister interessen da har vi tapt helt. Derfor må det være en balansegang, men for min del vil jeg være veldig fornøyd med en laks om dagen. Jeg er på tur for å ha det hyggelig ved elva. Der treffer jeg folk og har jeg landet en laks, så er jeg ferdig for den dagen. Enten jeg tar den opp eller ikke.

Han ser at gjenutsetting sparer mange lakser til høstens gyting, men mener at det har lite med dyrevelferd å gjøre.

– Vi skal være forsiktig med å bringe inn dyrevelferd i utøvelsen av fiske. Vi sportsfiskere driver ikke med dyrevelferd. Det er ikke det vi gjør når vi gjenutsetter laks heller. Fiske i fjorden er heller ikke dyrevelferd. Ikke noe fangst er dyrevelferd. Vi må innrømme at vi har stor glede av å fange og slåss med fisken. Gleden er en av de verdiene vi har i hobbyen vår.

Tilpasse utstyret

Mikkelsen sier at gjenutsetting er ganske greit i forhold til forskningen.

– Tallene fra Alta viser at over 90 prosent overlever, hvis det gjøres riktig. Dette er tall hvor gjenutsetting er gjort av erfarne fiskere. De laksene som dør, ser ut til å ha vært utsatt for lang temming eller feil behandling ved land.

– Gjøres gjenutsetting riktig i Stjørdalselva?

– Det er nok informasjon tilgjengelig om hvordan det skal gjøres riktig. Men når vi ser folk lander fisk, så ser vi eksempler på at de haler laksen opp på land, løfter dem opp av vannet, før de slipper dem ut. Da er stor sjanse for at de dessverre er fortapt. Er ikke teknikken med gjenutsetting er god. Er man ikke bombesikker på metoden, så bør man ikke praktisere gjenutsetting, sier Mikkelsen og nevner nylonhover uten knuter, aldri løfte fisken ut av vannet, enkeltkroker og mothakeløse kroker.

– Hvis man skal tillate praktisering av gjenutsetting, så må man også være restriktiv på hva slags redskap som tillates, sier han.

Temperatur

– Det ble meldt om en del funn av død laks i juli?

– Ja, og det kan ha med temperaturen å gjøre, men vi vet ikke hvorfor de døde. Det var kjempehøy temperatur i elva på den tida. Jeg skjønner ikke hvorfor gjenutsetting ikke ble stoppet, øyeblikkelig. Hembre Gård tok en tidlig beslutning, hvor de stoppet gjenutsetting, og det var respektabelt.

– Bør det være en grense på temperatur?

– Ja, det burde vært etablert en målestasjon hvor man kan lese av temperaturen og en grense for gjenutsetting. De trenger ikke stoppe fisket ved høy temperatur, men stoppe gjenutsetting, sier Mikkelsen. Han forteller at han ikke har sett så mye fisk i lufta, som i år.

– Det har vært en sjelden sesong når det gjelder å se fisk, sier laksefisker Tor Mikkelsen.