– Selv om kun deler av Trøndelag er rammet av tørken, går Coop bredt ut med et tiltak som omfatter alle butikker sør for Nordland, sier Bjørn Vik-Mo.

Han er viseadministrerende direktør i Coop Midt-Norge.

Store deler av Norge opplever for tiden en ekstremtørke som har vart siden starten av juni.

– Coop er eid av kundene og har et samfunnsansvar på vegne av 1,6 millioner medlemmer hvorav mange er bønder. Vi har derfor jobbet for å finne tiltak som kan bidra til å løse de mange utfordringene våre fantastiske matprodusenter opplever som følge av ekstremtørken. Ett av tiltakene er at vi nå tilbyr overskuddsmat fra alle våre butikker og lagre i Trøndelag, sier Bjørn Vik-Mo.

Enkeltbutikker har gitt bort frukt, grønt, brød og bakervarer til dyrefôr lenge, men det legges nå til rette for at alle Coop sine butikker i Trøndelag kan gjøre det samme. I samarbeid med Norsk Gjenvinning sørger Coop for at maten sorteres ut fra øvrig overskuddsmat, og gjør det på den måten enkelt for bøndene å hente denne.

Bøndene vet selv best hvilke typer mat som er egnet for deres dyr. Vik-Mo ber derfor de som måtte ha behov for ekstra fôr om å ta kontakt med sin lokale Coop-butikk, så vil de bidra så godt de kan.

– Vi sorterer ut frukt, grønt, brød og bakervarer fra øvrig matavfall. For dyrene er dette mat med høy fôrverdi, og vil kunne hjelpe i den krevende situasjonen. Vi håper bøndene tar kontakt, og går i dialog med sin lokale butikk for å inngå henteavtaler, sier Bjørn Vik-Mo.

Det overskuddet som ikke hentes av bønder, vil som normalt hentes av Norsk Gjenvinning og gå tilbake i kretsløpet som biogass. Mange butikker returnerer også brød tilbake til Coops bakeri, Goman, som leverer brødene til dyrefôr.