Rune Sagen har besøkt hiet etter bamsen i Meråker. Foto: Ivar Værnesbranden

Rune Sagen har besøkt hiet til bjørnen som ble felt i Meråker i vår. Men han er ikke direkte imponert over bamsens vinterbolig. Liggegropa 30 meter unna hiet, derimot...

- Hiet var så lite at hele bjørnen kunne ikke ha ligget overdekt der inne. Den må ha ligget halvveis ute i dagen. Men liggegropa hadde den gjort veldig mye flid med. Der hadde den brukket ned kvister og det hele. Gropa så nesten ut som et reir, forteller Rune Sagen.

Tett skog

Han medgir villig at det ikke var enkelt å finne hiet.

- Jeg hadde fått et tips om hvor det skulle være, og jeg hadde også fått GPS-koordinatene. Uten dem hadde jeg ikke hatt sjans til å finne det. Hiet lå inne i tett ungskog. Liggegropa var forholdsvis lett å finne, men jeg måtte bruke fem-seks minutter på å finne selve hiet, forteller han.

Skuffende

- Hva tenkte du da du krøp inn i hiet?

- Redd var jeg ikke. Bjørnen var jo borte. Jeg syns rett og slett at det var nokså skuffende, sier Rune Sagen.

Han har hytte i området, og han ferdes mye i traktene der bjørnen har vært mest aktiv denne sommeren.

Ordenssans

Man om han ikke er direkte imponert over hiet, er han mer imponert over bjørnens ordenssans.

- Det var nesten snedig å studere hvordan den hadde alt av matrester, bein og den slags, på et eget sted 20 meter unna selve hiet. Blant en god del beinrester etter sau lå det også kraniet etter en elg her. Men i selve hiet eller liggegropa var det var ikke mye bein å se, fastslår han.

Sterk lukt

Bjørnen som har brukt hiet i vinter, er borte. Men Rune Sagen reagerer på én ting ved besøket: Lukta.

- Jeg har ikke all verdens peiling på bjørn. Men like i nærheten, i overkant av hiet, kjente jeg en veldig sterk lukt. Slik lukt har jeg aldri kjent før. Spørsmålet som jeg lurer på, er dette: Har det vært en annen bjørn inne ved hiet og markert etter at den forrige ble felt? undrer Rune Sagen.