– Jeg er allmennpraktiserende, pleier jeg å si da. Det er mangeslunget det yrket her altså. For tida er det alt fra byplanlegging til å finne kantlister. Det er noen som har fått dører i en farge, men så finnes det ikke kantlister til dørene i samme farge, sier Grethe Mahlum som ser ut til å stortrives.

– Det hun kobler av med på fritida er formannsverv i Stjørdal kunstforening. Eller avkobling – i fjor brukte hun over 300 timer.

– Det er en form for avkobling å bruke en annen side av seg. Jeg lærer mye om kunst, og så er det artig å få til ting sammen med andre. Det er veldig mye bakenforliggende arbeid foreningen, men jeg kan gjøre det. Å holde tale og fronte, det overlater jeg gjerne til andre, sier Mahlum.

– Du driver og maler litt selv?

– Ja, litt. I perioder. Det er også avkobling.

– Hva er ditt skjulte talent?

– Jeg startet utdanningen min som møbelsnekker, før jeg hoppet over til arkitektstudiet. Så jeg kan bygge mine egne møbler. Men gjør jeg det? Nei.

– Hvorfor bor du der du bor?

– En ting er hvorfor man havner et sted. En annen ting er hvorfor man blir. Jeg har flyttet hele livet. Nå har jeg vært her i 21 år. Det har først og fremst vært for sønnen min. At han skal bo fast et sted. Det fine med Stjørdal, er at det er så sentralt i landet, og at det er kort vei til sjø og fjell.

– Dersom du hadde hatt en tidsmaskin, hvilken tidsepoke ville du dratt til?

– Jeg ville i hvert fall ikke dratt tilbake i tid. Jeg er så nysgjerrig! Jeg ville reist – sju år fram i tid for å se hva som har skjedd, både i verden og privat. Kanskje er jeg pensjonist da. Så skulle jeg reist tilbake igjen, og glemt det jeg hadde sett. Ellers hadde det ikke vært noe spennende. Nysgjerrigheten er en drivkraft.

– Hva er din største drivkraft?

– NM i Curling. Det var så tidlig, mens det var så få lag, at alle måtte være med, ellers hadde det ikke blitt noe mesterskap. Største følte prestasjon, var da jeg klarte vannstart på seilbrett i Danmark på 30-årsdagen.

– Hvis du hadde fått reist en statue av noen i heimbygda?

– Den skulle vært av kjentmann Roar Valstad. Det hadde han fortjent. Han har gjort et kjempeløft for folkehelsa i Stjørdal. Mange flere både unge og gamle er ute på tur.

– Hvem ville du strandet med på en øde øy?

– Noen som var flink til å finne vann og mat. Min «Robinson Crusoe».

– Hva provoserer deg?

– Utnyttelse av andre, og urettferdighet, mye på u. På makronivå lever jo vi i i-land godt på bekostning av de i u-land. Noen tar det siste kakestykket uten å legge merke til om alle har fått. Noen lurer gamle damer til å selge eiendommen sin, så de kan tjene seg rik på kort tid. Det er en del av det i eiendomsbransjen. Jeg har sett det opp igjennom årene.

– Hva er den perfekte dagen for deg?

– Det er en dag med shortsvær og en ny, ugått kjentmannstur sammen med venner, nistepakke og kamera.

– Ditt favoritt friluftssted?

– Skardshåmmårn på Skatval.