Miljødirektoratet åpner for å felle seks bjørner totalt under årets lisensjakt på bjørn. To av disse kan felles i Trøndelag og en i Troms, selv om bestandsmålet ikke er nådd i disse to regionene. I tillegg kan det felles to bjørner i Hedmark og en i Oppland.

Det blir med andre ord ikke åpnet for lisensjakt på bjørn i Meråker, der man har hatt betydelige skader i sommer.

Grenser

Men det er ikke bare å ta med seg børsa ut i skogen og skyte bjørn. Miljødirektoratet har satt klare grenser for hvor jakta kan foregå. Det er også bare lov å skyte hannbjørn under lisensjakta.

I Trøndelag er det åpnet for å felle en bjørn på Fosen, der skaldene har vært betydelige i år. I tillegg er det satt en kvote på en bjørn i fellingsområde sør, som omfatter deler av Selbu, Tydal og sørover.

Det er gitt kvoter på lisensjakt i Midt-Norge selv om bestandsmålet for denne regionen ikke er oppfylt. Men på grunn av skadesituasjonen har Miljødirektoratet likevel satt en kvote på to bjørner i deler av Trøndelag.

Påvist skader

I løpet av sommeren har det vært påvist jevnlige skader fra bjørn i Meråker. Området er utenfor bjørneområdet i Trøndelag, og Fylkesmannen i Trøndelag har gitt skadefellingstillatelse på én bjørn.

I juli ble det observert binne med unger i området. Meråker kommune søkte Miljødirektoratet om fellingstillatelse som også kunne omfatte disse.

Miljødirektoratet avslo søknaden og ba fylkesmannen å prioritere andre tiltak i det aktuelle området.

Andre tiltak

Saubønder i området er tilbudt tilskudd til tidlig nedsanking. Etter endt beitesesong vil skadeomfang og overvåkingsdata gi grunnlag for å vurdere målrettet felling av hannbjørn i Meråker våren 2019, heter det i en pressemelding fra Miljødirektoratet.

Årets lisensjakt på bjørn starter 21. august og varer til og med 15. oktober.