Som 15-åring hadde Eivind Berg fra Jessheim allerede spilt orgel under mange gudstjenester. Elleve år senere står han nå som kantor i Hegra kirke.

– Da jeg begynte i barnekor som liten gutt, så skjønte jeg allerede da at det var kantor jeg måtte bli.

Direktesendt gudstjeneste

Berg har deltatt i alt fra pianotimer i kulturskolen, Oslo Domkirkes guttekor, Musikkhøyskolen i Oslo, til å ta master i kirkemusikk i Wien.

– Wien var fantastisk. Under studieoppholdet spilte jeg i noen katolske gudstjenester på et kloster. To av dem ble sendt på TV, og hadde rundt 700. 000 seere.

– Hvordan var det?

– En gudstjeneste er strengt tatt ikke en konsert, og jeg synes det er fint å spille uavhengig om det sendes live på TV eller ikke. For min del kan jeg spille i kirka for åtte mennesker, eller bare for en person. Jeg spiller for enkeltmennesket.

– Når det er sagt, så var det fint å få tilsendt eposter fra folk som takket meg for musikken i ettertid, legger han til.

Sangglad menighet

Berg mener det er spesielt samhold i Hegra Kirke.

– Hegra menighet har et rykte på seg for å være en sangglad menighet, og at det er mange folk som møter opp. Dette ønsker jeg selvfølgelig å bidra til, slik at det kan fortsette i samme spor.

Bergs stilling er todelt. Halve stillingen er tillagt Hegra kirke, mens resten av arbeidstiden går med på å spille i andre kirker og steder i nærområdet.

– Hittil har det vært ganske rolig. Jeg gleder meg til høsten, for da er det mye som skjer.

Lunsjkonsert

Berg har mange visjoner for det fremtidige arbeidet i kirka, blant annet når det kommer til trosopplæring blant unge.

– Målet mitt er å trekke flere barn og unge til å delta i kirken. Det er viktig at kirken involverer seg i trosopplæringa.

– Å være en time på gudstjeneste i kirka er god kvalitetstid for familien. Ofte forsvinner slik kvalitetstid, ellers i samfunnet, når man skal gjøre så mye hele tiden. Det å sitte og synge sammen er utrolig verdifullt.

Berg hadde knapt hørt om Stjørdal, da han oppdaget at det ble utlyst en kantor-stilling i området.

– Nå har jeg skjønt at det er mange kulturkrefter her, med tanke på Kimen kulturhus og opera- og kirkemiljøet.

23. august inviterer han til lunsjkonsert.

– Den vil bli holdt på Kimen, kl. 11.30. Jeg håper å se mange der.