- Det er vel nettopp da at yoga hjelper, sier Hilde Stol Øyan. På mandag starter hun opp med yogakurs.

Teknikker

Yoga er en samling av mentale og kroppslige teknikker med røtter fra de indiske religionene, hinduisme og buddistme. I vesten er yoga en ikke-religiøs disiplin for personlig utvikling. Målet er å skape ro, fokus og konsentrasjon.

Og yoga er in som aldri før. Det arrangeres kurs i flere yogadisipliner og til forskjellige tider i døgnet. Ved Yoga Stjørdal kan du for eks. delta på en yogatime før du drar på jobben. Alle timene starter og begynner med pusteøvelser.

En merkelig natt i katedralen

– Pusteøvelser er forresten meget viktige i yogasammenheng, sier Hilde Stol Øyan, som også forteller at det var en merkelig opplevelse å være i Nidarosdomen olsoknatten sammen med hundrevis av andre som mediterte seg gjennom sine yogaøvelser.

– Jeg kan bare ikke beskrive hvilken opplevelse dette var for meg. Det er en grunnregel at det ikke er ekte yoga hvis ikke opplevelsen påvirker sinnet. Jeg må bare si at det ble en ekte opplevelse for meg!

Flest kvinner

– Hvem deltar på kursene?

– Vi har deltakere i alle aldersgrupper, og en stor overvekt er kvinner. Men det har jeg tenkt å gjøre noe med.

– Hvordan?

– Ja, det vil jeg finne ut, for i resten av verden er mennene nesten like aktivt med på yoga som kvinner.

– Du sa noe om ro, fokus og konsentrasjon. Lykkes dere med det?

– Det er bestandig vemodig å avslutte et kurs. Det hender at noen går gråtende ut og sier at «dette var himmelsk». Og de fortsetter med sin yoga og har stor glede av den. Da må vi bare si at vi lykkes.

– Hvor vil elevene finne deg?

–De finner meg i underetasjen hos Høy Puls i Kjøpmannsgata 3. Der skal vi forhåpentligvis operere med en noe lavere puls enn de i etasjen over.