Bakgrunnen for utmerkelsen til de to fotballdamene var at de planla, igangsatte og gjennomførte Samba-prosjektet, et prosjekt som har som mål å bygge et sosialt trygt og godt nettverk mellom fotballspillende jenter i alderen 11 til 15 år.

- Vi ble litt rørt, og prisen betyr mye for oss. Nå kan vi gjøre enda mer for jentene i tiden fremover, sier Trine Nordgård Stensaas og Eva Gussiås.

Trygg arena

Det er velkjent i fotball-Norge at alt for mange jenter forsvinner fra fotballen et stykke opp i tenårene. I Hommelvik IL Fotball (HIL) ble det for et par år siden satt fokus på problemet, uten at noen hadde et troverdig svar på hva de skulle gjøre for å finne en løsning.

- Trine og Eva fikk et mandat av oss i Hommelvik Fotball, og etter en stund kom de tilbake med Samba-prosjektet, som knytter jentene sammen uansett årskull. Hovedmålsetningen var at jentene på tvers av alderstrinn skulle ha det moro sammen, og at fokuset ikke bare skulle være på fotball. Nå har de skapt en sosialt trygg arena, hvor jentene også forsøker andre idretter og aktiviteter, sier Kent Omenås, leder i HIL fotball.

Svært fortjent

Det betyr blant annet hinderløype på Værnes, taekwondo, dansing og mye moro på fotballbanen.

- Klubben skal ikke ha noe av æren for dette. Sannheten er at Trine og Eva fikk et oppdrag av oss, som de løste forbilledlig. Dette har skapt stor interesse andre steder. Nå reiser de rundt og holder foredrag om prosjektet hos andre klubber, og prisen de mottok i dag er svært fortjent. De har gjort en fantastisk innsats, sier Omenås.

50 møter

Fotballjentene i Hommelvik møtes gjennom Samba-prosjektet mellom åtte og ti ganger årlig. Oppmøtet er upåklagelig.

- Det møter rundt 50 jenter hver eneste gang, av 75 mulige, og det er svært bra.

Ved å delta i Samba, lærer jentene å kjenne hverandre godt. Når lag slås sammen skjer det ofte at jentene slutter. Samba-prosjektet skal være limet i satsingen, og sørge for at færrest mulig slutter. Det skal koste å trekke seg ut, sier Nordgård Stensaas og Gussiås.

Begge har spilt og vunnet mye på fotballbanen, på det høyeste nivået i norsk kvinnefotball.

- Her finnes det mange gode fotballspillere med potensial, men det er ikke det viktigste. Om de vil satse, er opp til dem selv, sier de to tidligere Trondheims-Ørn-profilene.

Fikk nytt navn

Hedersutmerkelsen skjedde på kunstgressbanen på Sveberg. Den fikk i samme slengen omdømt navnet til Extra Arena Sveberg.

- Vi har vært med som samarbeidspartner i mange år, og ønsker å støtte breddeidretten. I dag har vi 20 avtaler med idrettslag, og totalt 8000 barn og ungdommer omfattes av disse avtalene, sier Magne Bjørkli, organisasjonsdirektør i Coop Midt-Norge, som ikke ønsker å opplyse hvor mye de spytter inn med midler i HIL Fotball.

Han roser jobben som gjøres i HIL Fotball.

- Vi har et meget godt inntrykk av virksomheten i Hommelvik. De har dyktige folk i ledelsen, sier han.