- Framtida til Vikhammer tegnes nå, konkluderte Espen Eek, som innledet på vegne av Vikhammer vel om sentrumsplanen som skal legge et grunnlag for å utvikle området med nye boliger og næringsvirksomhet, grønne lunger og friområder.

Det var den lokale velforeninga som tok initiativ til et åpent folkemøte for å orientere om den kommunale sentrumsplanen, og for at folk skulle få muligheten til å stille spørsmål om innholdet i planen. Så mange konkrete svar fikk de nok ikke fordi sentrumsplanen er en overordnet plan for området, mens de fleste spørsmålene gikk på konkrete forhold som ikke vil bli svart ut før det kommer planer med detaljregulering av hvert enkelt byggeprosjekt.

- Har lyttet til oss

Da møteleder Harry Tiller fra Adresseavisen åpnet møtet var det samlet rundt 170 tilhørere, inkludert representanter fra de fleste politiske partiene i Malvik kommunestyre.

- Vi har fulgt prosessen fra dag en, og vi har vært i kontakt med planleggerne og satt oss godt inn i planen, som nå er ute på høring. Her synes vi kommunen har gjort en god jobb, de har lyttet til oss og tatt med mye av det vi ønsker oss i et framtidig Vikhammer, sa Espen Eek i sitt innlegg etter at saksbehandler Per Ottar Brattås i Malvik kommune hadde presentert sentrumsplanen.

- Mange eldre har sagt at de ikke ønsker å bo i leiligheter der det bare bor folk i samme alder. Det har kommunen tatt inn i planen og lagt opp til boliger med blandet alderssammensetting. Vi har også fått en del innspill til ting som folk ikke er fornøyd med. Nå er planen ute på høring for å få innspill slik at sentrumsplanen kan bli enda bedre, sa Eek.

Noen utfordringer

- Det vanskeligste å finne en god løsning på er Vikhammer-krysset, som oppleves som et kaoskryss vi som bor her ikke opplever som trygt. Vi synes ikke det er akseptabelt å skyve løsningen for krysset ut i tid til en senere regulering, mente Eek.

Han pekte også på at mange har stilt spørsmål om planen tar tilstrekkelig hensyn til eksisterende bebyggelse.

- Vi som bor på Vikhammer i dag opplever det å ha utsikt til sjøen, kveldssola og lyset som viktige kvaliteter. Dagens bomiljø må tas vare når det skal bygges ut og fortettes. Og vi ønsker stopp for fortetting i "eplehagene", det er en dårlig løsning som skaper mange konflikter, mente Eek.

- I dag har vi småhus fra 50-, 60- og 70-tallet med store tomter.  Nå kan vi få to boenheter på hver tomt med opptil fire etasjer og ingen krav til utforming av huset. Høye funkishus fire meter fra tomtegrensa er oppskriften på å ødelegge bomiljøet, sa Eek.

- Når Vikhammer skal tegnes på nytt ønsker vi oss en møteplass, noe tilsvarende Rampa i Hommelvik og uteserveringen ved småbåthavna på Ranheim. Skal vi få til dette må det ligge inne i en plan, vi kan ikke være avhengig av den enkelte utbygger, mente han.

Offentlig ettersyn

Sentrumsplanen ligger ute til offentlig ettersyn med høringsfrist 14. september. Det er anledning til å sende inn skriftlige innspill til planen, og disse vil bli vurdert og lagt ved når planen kommer til andre gangs politisk behandling.

Samtidig med at den overordnede sentrumsplanen er ute på høring vedtok politikerne i Malvik onsdag å sende reguleringsplanen for eiendommen Vikhammer Øvre ut på offentlig ettersyn. Den reguleringsplanen omfatter den største utbyggingen av nye leiligheter og næringsareal i sentrum.

Det var godt oppmøte av beboere og politikere fra de fleste partiene på folkemøtet der sentrumsplanen for Vikhammer ble presentert og diskutert. Foto: Trond Nøstberg