Joakim og Jannicke Ølstørn håper gårdssaga og «melkerampesalget» av trematerialer kan bli et verdifullt bidrag til gårdsdrifta. Salg av egenprodusert ull fra villsau, er bare en hobby foreløpig.

Joakim Ølstørn (24) tok over drifta av Mølsknes i Flora i februar etter at far Øyvind ga seg. Joakim og kona Jannicke ønsker å utvikle gårdsdrifta og næringsgrunnlaget og få flere bein å stå på. De tar utgangspunkt i ressursene på gården. Her kommer skogen og gårdssaga inn som en viktig mulighet.

– Jeg har alltid vært interessert i snekring og sagbruk, sier Joakim Ølstørn.

Bidrag til gårdsdrifta

Nå er 24-åringen i gang med sitt tredje mobile sagverk. Hjemme på tunet på Mølsknes har han bygget på driftsbygningen og installert en skikkelig sag. Mølsksaga kan sage og høve alle mulige materialer. Ølstørn får tømmer fra naboer og fra egen skog. Han kan også ta leiesaging for andre.

Saken fortsetter under bildet.

Jannicke Ølstørn med noe av garnet som kommer fra villsauene i bakgrunnen. Foto: Jan Erik Sundøy

– Håpet er å kunne utvikle gårdssaga til et verdifullt bidrag til gårdsdrifta, sier Ølstørn.

«Melkerasmpesalg»

Han tenker nytt når det gjelder salg av trematerialene fra gårdssaga – inspirert av «melkerampesalg» av både potet, egg og andre landbruksprodukter noen andre gårdbrukere har startet med i distriktet.

Derfor inviterer Joakim Mølsknes nå kunder inn på tunet. Her har han satt opp en egen «trelastbutikk». Er ikke Joakim sjøl hjemme, kan kundene bare forsyne seg av trematerialene, måle opp og sende betalingen via vipps på mobiltelefonen.

Prisene står oppslått på materialstativet som kundene kan forsyne seg fritt fra.

Her finnes de vanlige dimensjonene av konstruksjonsvirke som i en hvilken som helst annen trelasthandel. Og er det kunder som ønsker spesielle dimensjoner eller spesialiteter, tar gårdssaga på Mølsknes gjerne bestillinger. Men det meste av vanlig konstruksjonsvirke skal være tilgjengelig på materialstativet på tunet hele tida.

Selvbetjening

– Her er det lagt opp til selvbetjening, smiler sagmesteren.

Han er klar over at gården Mølsknes kan være vanskelig å finne for ukjente.

– Det er bare å svinge av over Flora bru fra E14, fortsette forbi den nedlagte butikken, passere over jernbanelinja og så svine til høyre. Da er det bare å holde til høyre og fortsette nedover til vegen ender på tunet hos oss, smiler Joakim Ølstørn.

Han har ikke tid til å være til stede hele tida for å passe butikken.

3 jobber

Joakim Ølstørn har nemlig tre jobber. Han er ansvarlig for drifta på Mølsknes med 13 melkekyr, storfe og sauer. I tillegg jobber han som snekker hos Stjørdal By- og Bygdeservice.

– Det kan bli lange og hektiske dager innimellom, medgir den unge gårdbrukeren.

I tillegg til næringsvirksomheten er Joakim Ølstørn også sterkt engasjert i arbeidet for å skaffe Flora en ny nærskole etter at stjørdalspolitikerne la ned gamle Flora skole i vår. Nå satser foreldre i Flora på å etablere en privat Montessoriskole i bygda.

Satser

Joakim Ølstørn har investert rundt en million kroner i sagbruket på Mølsknes. Han må ha en omsetning på rundt 300.000 kroner i året på saga for å få butikken til å gå rundt.

– Jeg prøver å satse forsiktig og kjøper hele tida brukt utstyr. Men det baller fort på seg, sier han.

Den siste investeringen er en brukt malingsmaskin. Den betyr at Mølsksaga snart kan levere ferdig grunna bordkledning også.

Ull fra villsau

– Mølsksaga er det eneste sagbruket i verden som også selger ullgarn?

– Det er mest som en hobby å regne, ler Joakim Ølstørn.

Det er kona Jannicke som driver ullproduksjonen som hobby. Hun leverer ekte lokalprodusert ullgarn fra Flora Ulla kommer fra et femtitalls norske villsau på Mølsknes. Gården har rundt 30 vinterfora sauer.

Jannicke og Joakim Ølstørn får ulla spunnet hos Selbu Ullspinneri i Trondheim. Det ferdige garnet blir farget hjemme på Mølsknes.

– Vi greier ikke å produsere så mye ull ennå. Salget foregår mest på sosiale medier. Men en viss etterspørsel har det vært, konstaterer Joakim Ølstørn.

Han tor det kan være en liten markedsnisje også for lokalt ullgarn fra Flora.