I sommer ble tre personer smittet av Legionella-bakterien, og Stjørdal kommune har i etterkant begynt en kartlegging over eventuelle smittekilder.

Kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen forklarer at det vanligvis er flere år i mellom tilfeller av Legionella-smitte i kommunen, og at de er nødt til å gjennomføre en slik kartlegging når det blir påbevist smittetilfeller.

Over 40 bedrifter

– Vi har allerede vært i kontakt med over 40 bedrifter vi mener kan ha vært i faresonen for å spre legionella-bakterien. Fabrikker, hoteller, bilvask, fontener, gartneri og butikker som alle har til felles vannbårne systemer har blitt sjekket. Vi har foreløpig ikke gjort noen funn som tyder på at smitten kommer fra én bestemt kilde, forteller Vonen.

Han kan også opplyse at det ikke nå lenger er noen stor fare for smitte, da det var de høye temperaturene som mest sannsynlig forårsaket smittefaren tidligere i sommer.

Legionella-bakterien kan ved høye temperaturer spre seg ved hjelp av naturlige årsaker.

– Det kan godt være at smitten kommer fra gamle rør eller andre vannbårne systemer, der vannet har fordampet og dampen har fraktet bakterien ut i luften. Det har vært spesielt varmt i år, og vi tror de tre tilfellene vi har hatt kan forklares med naturlige årsaker, forklarer Vonen.

Friske i dag

Kommuneoverlegen forteller at alle de tre som ble smittet har fått behandling og er i dag friske.

Han tilføyer også at det fremdeles er flere potensielle bedrifter i kommunen de ønsker å komme i kontakt med, spesielt de som har: Dusj- og badeanlegg, vanningsanlegg, fontener, befuktningsanlegg for frukt og grønnsaker, bilvaskemaskiner og luftfuktere som lager vanntåke.