Ga bøter for 103.500 kroner til busspassasjerer

To ganger i året arrangerer Statens Vegvesen beltekontroller i busser. Høstens aksjon resulterte i 69 bøter pålydende 1500 kroner.

  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nyheter

- Det viktigste for oss er å informere om viktigheten av beltebruk også i buss. Bøtene er bare et virkemiddel, forklarer Mariusz Szymczyk i Vegvesenet.

Han forteller at de iløpet av en uke kontrollerte 60 busser og 1750 passasjerer i Stjørdal, Trondheim og Steinkjer. Av disse var det kun fire prosent som ikke brukte bilbelte. Szymczyk er klar over at det kan være mørketall i statistikken, da mange kanskje tok på seg belte da de så kontrollen komme.

- Det er som sagt ikke bøtene som er viktige. Signaleffekten ved slike aksjoner er det viktigste. Vi vil at alle skal forstå at det er like viktig å bruke belte i bil som i buss. Dette av også av hensyn til andre passasjeres sikkerhet om det skulle oppstå en ulykke. Vi må nesten si oss fornøyde med resulatet av denne aksjonen, sier Szymczyk.

Han opplyser at de aller fleste passasjerene var positive og fortalte at de rett å slemt glemte å ta på seg beltet. Men det var selvfølgelig også noen som ble sinte da de ble utstedt boten.

- Krav er krav, og det for en god grunn. Trafikksikkerheten er noe alle bør ta på alvor, mener Szymczyk.