Slik søker du på skatteoppgjøret

I dag kan du søke på sjefen, naboen og statsministerens skatteliste. Men husk at de du sjekker får vite at du har sjekket dem.
Nyheter

Onsdag morgen ble det mulig å søke i skattelistene på Skatteetatens hjemmeside, og her kan man undersøke folks nettoinntekt, nettoformue og hva de betalte i skatt i fjor.

492 millioner i skatt

Skatteoppgjøret for 2017 viser at både personer og bedrifter betalte inn 492 millioner kroner i skatt og avgift på inntekt og formue i fjor.  

For å søke i listene er det nødvendig å logge seg inn, og det er 16 års aldersgrense på søket. Ifølge skattemyndighetene kan man se på opplysningene til inntil 500 personer per kalendermåned.

- Når du søker etter en person, får du opp en treffliste med personer som passer til søkeopplysningene dine. Først når du klikker på en enkeltperson for å se skattelisteopplysningene, telles det som en visning, skriver Skatteetaten på sine hjemmesider.

Søket loggføres

Opplysningene som kommer frem vil være navn, fødselsår, postnummer, poststed og kommune, i tillegg til opplysningene om nettoinntekt, nettoformue og skatt.

Skattemyndighetene gjør samtidig oppmerksom på at tallene ikke er endelige, og at de blant annet vil kunne bli endret på grunn av klager på fastsettingen.

Som i de seneste årene er det også mulig å se hvem som har søkt på deg i skattelistene. Da logger man seg inn på samme måte som for å søke i listene, og det vil da komme opp en egen fane med statistikk over hvem som har søkt på deg.

- Du får se navn, fødselsår, postnummer og poststed på den som har søkt og tidspunktet for søket. Listen over hvem som har søkt og sett dine opplysninger oppdateres en gang i timen, skriver Skatteetaten.

Søk har gått kraftig ned

Siden oktober i fjor har det vært 1,6 millioner søk i skattelistene på skatteetaten.no, fordelt på 440.000 unike innlogginger. Det er omtrent likt som året før.

Til sammenligning var det i året før loggføring av søk ble innført, 16,5 millioner søk fordelt på nær 927.000 unike innlogginger.