- Kan ta måneder å finne årsaken til styrten

De omkomne skal obduseres fredag.

Medlemmene i Statens Havarikommisjon ankom ulykkesstedet like etter klokka 13.00 torsdag.  Foto: Ivar Værnesbranden

Nyheter

Politiet har i løpet av dagen jobbet med tekniske undersøkelser og avhør av vitner etter at småflyet styrtet i Meråker onsdag ettermiddag.

– Det er fortsatt for tidlig å si noe nærmere om hendelsesforløp og årsak til ulykken. Vi jobber i tett samarbeid med blant annet Havarikommisjonen med å få klarhet i dette, sier lensmann i Værnesregionen, Kjetil Ravlo.

Har ingen svar

Medlemmene fra Statens Havarikommisjon har jobbet på stedet i flere timer i dag, men har så langt ikke noe klart svar på hva som er årsaken til den tragiske hendelsen.

– Vi har brukt dagen til å gjøre undersøkelser, kartlagt det vi kan og målt opp det vi skal. Nå er flyet fraktet ut fra terrenget, men vi kan fortsatt ikke si noe om årsak, sier havariinspektør Tor Nørstegård i Statens Havarikommisjon.

Nørstegård sier videre at flyet skal granskes ned i minste detalj når de får flyet ned til kommisjonens lokaler på Kjeller.

– Vi har ingen vitner til ulykken og heller ingen logg. Så arbeidet med å finne årsak kan ta tid, kanskje måneder, avslutter Nørstegård før havarikommisjonens medlemmer forlater Meråker.

Fraktes til Kjeller

Flyvraket er nå hentet ut. Mannskaper fra Meråker brannvesen jobbet med å rydde skog rundt ulykkesstedet ved Dalåa i Meråker.

– Flyvraket vil bli fraktet til Kjeller, hvor Havarikommisjonen vil gjøre nærmere undersøkelser, opplyser Ravlo.

Småflyet ligger i bunnen av en dyp bekkedal. Det er av typen Vans Aircraft RV-6, som er et enmotors fly med plass til to personer.

Ifølge lensmann Ravlo har flyet relativt omfattende skader. Havarikommisjonen skal se nærmere på omfanget når det er fraktet til Kjeller på Østlandet.

– Det pågår akkurat nå en operasjon for å få de omkomne ut fra vraket. Bakgrunnen for at dette ble utsatt til i dag, er at flyet lå i krevende terreng og hensynet til en forsvarlig berging gjorde at man ventet til det ble dagslys, sier Ravlo.

Obduksjon

De omkomne vil bli fraktet til St. Olavs Hospital, og det vil bli gjennomført obduksjon fredag. Politiet opplyser at identiteten på de omkomne ikke er bekreftet, og de vil foreløpig ikke frigi navnene.

Torsdag ettermiddag ankom tre medlemmer fra Statens havarikommisjon ulykkesstedet 700 meter fra flyplassen på Øian i Meråker.

De var ordknapp da de sammen med politiet gikk fra samlingsplassen og ned til vraket. Da hadde krimteknikere fra politiet i Trondheim jobbet flere timer i området.

– Politiet vil fortsette sin oppfølging av pårørende i denne tragiske hendelsen, samt fullføre etterforskningen for å finne årsak til ulykken. Det er viktig å avklare dette for pårørende, og å sette inn eventuelle tiltak som kan forebygge nye alvorlige hendelser, sier Kjetil Ravlo.