Samler rekordmange deltakere

Hele 110 hunder er påmeldt skogsfuglprøven i Malvik førskommende helg.

Stig-Håvard Skain Hansen og Malvik Fuglehundklubb skal arrangere skogsfuglprøve sammen med Tiuren jakt, hund- og fiskeklubb andre helga i november.   Foto: Richard Bakken

Nyheter

– Dette er den største prøven nord for Dovre, kanskje i hele landet, sier leder i Malvik Fuglehundklubb (MFHK), Stig-Håvard Skain Hansen.

I samarbeid med Tiuren jakt, hund- og fiskeklubb arrangerer MFHK skogsfuglprøve med felling andre helga i november. Prøvene gjennomføres i Stjørdal og Malvik og foregår over tre dager. Hansen forteller at klubbene har fått låne terreng av Meraker Brug, Stjørdal fjellstyre og Sørsida Grunneierlag i Hegra. Sekretariat og hovedbase vil imidlertid være i Hommelvik ILs klubbhus på Øya.

– Vi har vanligvis benyttet Stavsjøhytta til slike arrangement, men denne gangen blir den for liten, sier Hansen.

Måtte si stopp

Han forteller at det kommer deltakere fra hele landet og at det aldri før har vært flere påmeldte.

– I fjor hadde vi 96 hunder. I år måtte vi si stopp på 110. Arrangementet skal administreres også, sier Hansen og legger til at om lag 15 frivillige personer fra MFHK og Tiuren vil være i sving neste helg. Ifølge lederen har de to klubbene et godt rykte i fuglehundmiljøet. I tillegg kan de lokke med en rekke flotte premier. Det tror Hansen er de viktigste årsakene til deltakerstrømmen.

– Rammene rundt våre arrangement bruker å være gode. Premieprosenten er høy og klubbene stiller alltid med gode kjentmenn. I tillegg finner deltakerne alltid fugl, sier han.

Flere kriterier

Skogsfuglprøven er en prøve for jakthunder og fører. Deltakerne imiterer en jaktsituasjon og hundene slippes for å finne fugl i området. Ifølge Hansen består hvert parti av 5–6 hunder. Det er med en prøveleder, en dommer og en som kjenner området de skal ferdes i. Dommerne dømmer hunden på flere forskjellige kriterier, blant annet hvordan den søker feltet og kontakten med føreren. De flinkeste hundene premieres.