Stenger klatrefeltet på Hell

Grunneier Ole Dybvad har bestemt seg for å stenge det populære klatrefeltet fordi det har gått et steinras midt mellom to klatreruter.

Grunneier Ole Dybvad sier at han må tenke på sikkerheten.  

Nyheter

- Det er store steiner som har rast ut. Derfor kommer jeg som grunneier til å stenge hele feltet, sier Dybvad.

- Har ikke noe valg

Han bor like i nærheten av klatrefeltet på Tønsåsen. Fra tidlig vår til sein høst er det stor trafikk opp til de flere hundre klatrerutene på Tønsåsen. Feltet som ble oppdaget tidlig på 90-tallet av stjørdaling Pål Benum Reiten, er kjent både i Norge og utenfor landegrensene på grunn av sine mange og harde ruter.

- Slik situasjonen er i dag har jeg ikke noe valg. Dette handler om sikkerhet. Jeg kommer til å kontakte politiet for å høre om jeg eventuelt kan sette opp noe sperrebånd, sier Dybvad.

Han mener at området må sikres før det eventuelt kan åpnes igjen.

Blokkene har falt ut fra mosen på toppen mellom to ruter helt nederst på den overhengende delen av klatrefeltet i området kalt "Mirakelveggen". Steinene har falt ned mellom de to rutene "Hello" og "Helt på tur".

(Saken fortsetter under bildet)

Det er relativt solide steinblokker som har falt ned fra toppen av rutene på feltet som kalles "Mirakelveggen" på Hell.   Foto: Privat

 

Fem tonn

Klatrer Lars Audun Nornes fra Malvik, og Jeanette Wagelid fra Stjørdal, var onsdag på feltet for å se nærmere på raset.

- De største blokkene er nesten tre meter lange. Det er rundt 10 steiner som har falt ut fra toppen av feltet, og dette området bør sjekkes og sikres. Ellers er det ingen skader på noen ruter, sier Wagelid.

Hun sier at de fikk tips fra andre klatrere som sendte bilder av raset til dem 2. desember.

- Vi har sammenliknet med før - og etterbilder. Det er nok steiner på rundt fem tonn som har rast ut. Vi tror det kan være klokt å anlegge ny ankomstvei slik at man ikke går under dette området, sier Wagelid.

Hun legger til at de er i dialog med grunneier, Stjørdal klatreklubb, Tindegruppa og Norsk klatreforbund om veien videre.

Bildet viser hvor steinene har rast ut. Bildet til venstre er tatt før raset, og bildet til høyre er tatt etter raset.   Foto: Privat

 

Må sikre området

Det er Tindegruppa i Trondheim som i sin tid gjorde avtalen med grunneieren om å bruke feltet til klatring. Oppmand i Tindegruppa, Caroline Sindland, sier at de er orientert om raset.

- Vi har vært i dialog med Stjørdal klatreklubb, men har foreløpig ikke snakket med grunneier om dette. Vi må sammen finne ut hvordan vi skal sikre området, og vi håper selvfølgelig at vi skal få løst dette på sikt uten at det skal gå på bekostning av sikkerheten.

Vil finne årsaken

Sindland sier at de også er opptatt av å finne årsaken til raset.

- Det har vært en del sprenging i området, og vi er litt opptatte av å finne ut om det kan ha noen sammenheng. Dette er et fantastisk klatrefelt som benyttes av folk fra hele verden, så vi håper selvfølgelig at vi finner en løsning, sier hun.