– Film er best på kino!

Kinobesøket i Meråker økte i fjor.

Elias (foran t.v.) og Eiila Brandsfjell Haugen synes det er stas å gå på kino i Meråker. Bak sitter Tuva Løseth (t.v.) og Lotte Bjørnås.  Foto: Jon Håkon Slungård

Nyheter

Søskenparet Eiila (10) og Elias (6) Brandsfjell Haugen koser seg på kino. Tirsdag var de på plass for å se «Troll, kongens hale».

Annenhver tirsdag vises det nemlig film i auditoriet ved Meråker skole. Da strømmer små og store til for gode filmopplevelser. Tirsdag denne uken sto tegnefilmen «Troll, kongens hale» på programmet, og spente besøkende inntok stolene like før filmvisningen startet.

Kino-godteri

– Det er artig å gå på kino, sier Elias Brandsfjell Haugen, mens han plasserer kinogodteriet trygt foran seg.

Storesøster Eiila sier at hun liker å se film. Hun har vært noen ganger på Kimen kino, men de fleste blir sett i Meråker.

– Jeg liker mye forskjellig. Men «Julemandens datter» var en film jeg likte veldig godt, sier Eiila.

Er der ganske ofte

Denne tirsdagen er det pappa Tor Arne Haugen som er med på kino. Han sier at de er på kino ganske jevnlig, og han er godt fornøyd med tilbudet som er i Meråker.

– Filmene kommer til Meråker omtrent samtidig som ellers i landet. Så her får ferske filmer.

– Hvordan er oppmøtet?

– Det varierer selvfølgelig litt. Men det er ganske mange som er ivrige kinogjengere, og jeg synes dette er et godt tilbud til både barna og oss voksne, sier Haugen.

Besøket øker

Tallene for Bygdekinoen, som har ansvaret for kinoforestillingene i Meråker, viser at besøkstallet i fjor gikk litt opp sammenlignet med året før.

I 2018 hadde Bygdekinoen nemlig 803 besøkende på 40 forestillinger, mot 745 besøkende på 38 kinoforestillinger i 2017. Det betyr en vekst i kinobesøket på 58, eller 7,8 prosent.

Selv om det også har vært to flere forestillinger i 2018 enn i 2017, har det likevel vært en liten økning i antall besøkende pr. forestilling.

Konkurranse utenfra

– Tallene for 2018 bærer preg av at Meråker tidligere har vært et mye større kinosted for oss. For noen år siden ble kinobesøket nesten halvert etter at en ny kino ble satt i drift i en av nabokommunene til Meråker, sier Arnfinn Inderhaug, sjef for Bygdekinoen i Norge.

Han er uansett glad for at besøket har økt, selv om økningen i Meråker på langt nær har vært like sterk som for eksempel Frosta, der besøkte økte med 200 i fjor.

«Månelyst i Flåklypa»

Filmen «Månelyst i Flåklypa» var den mest populære filmen i Meråker i fjor med 64 besøkende. Deretter fulgte animasjonsfilmen «Coco» med 52 besøkende og «Den 12. mann», den nye filmen om krigshelten Jan Baalsrud, med 51 besøkende.

I Trøndelag sett under ett har Bygdekinoen hatt en nedgang i kinobesøket på seks prosent. Totalt kan Bygdekinoen i Norge bokføre en økning på 8,4 prosent fra 2017 til 2018.