Nå blir det vått og varmt framover

Etter en kald vinterperiode skifter nå værtypen til noe som ligner mer på vår.

Værskiftet fra lørdag til søndag kan by på utfordrende kjøreforhold.  Foto: Arkivfoto / Ivar Værnesbranden

Nyheter

Vakthavende meteorolog, Anne Hesby Palm ved Meteoroligisk institutt i Bergen forteller til Bladet at det er en rekke lavtrykk på vei denne helgen og folk må forvente både vind, nedbør og snøsmelting.

- Vinden vil komme i form av liten til periodevis sterk kuling fra vest-sørvest fram til helgen, det gir varme luftmasser, temperaturer på 5-7 plussgrader og regnbyger, forklarer meteorologen.

Kaldere i løpet av helgen

I løpet av lørdagen vil vinden snu til vest-nordvest og temperaturene faller også ned på minussiden igjen. I kombinasjon med mye nedsmelting og nedbør i dagene før kan dette resultere i vanskelige kjøreforhold til helgen.

- Dere vil få en oppholdsperiode på søndag og mandag før mildværet kommer tilbake igjen på tirsdag, sier Palm.

Hos Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) sitter vakthavende hydrolog Knut Ola Aamodt og følger med vannmengden.

30 millimeter nedsmelting

- Det vil bli mye snø og vann i området, Stjørdal vil få nedbør i form av regn, mens det i Meråker vil komme mer i form av snø. Vi har beregnet snøsmeltingen i perioden torsdag-fredag til å være rundt ca 30 millimeter, forklarer hydrologen.

NVE har nylig sendt ut et varsel om sørpeskred for Nordland, og de overvåker resten av midt-norge kontinuerlig. Aamodt synes derimot at det ser relativt udramatisk ut for regionen vår.

- Trøndelag ser ganske trygt ut for øyeblikket, hvis man bor i områder der det kan være tendenser til opphopning av store vannmengder bør man være litt oppmerksom. Men bort sett fra det så vil det nok kun oppleves noen kommunale utfordringer med avløp og lignende, forklarer hydrologen.