Arbeiderlaget og Folkets Hus feirer 100 år

Lørdag blir det stor jubileumsfest i Folkets Hus.

Sentrale personer i 100-årsjubileet i Lånke foran Folkets Hus. Fra venstre ordførerkandidat Jan Inge Kaspersen, Kjell Terje Skjelstadås som har husansvaret for Folkets Hus, og Alf Kaspersen som leder Lånke Arbeiderlag i jubileumsåret.  Foto: Jan Erik Sundøy

Nyheter

I disse dager feirer arbeiderbevegelsen i Lånke storstilt jubileum. Nå er det hundre år siden Lånke Sosialdemokratiske Ungdomslag ble stiftet. Laget var forløperen til Lånke Arbeiderparti og det som i dag er Lånke Arbeiderlag.

De vel 50 medlemmene måtte ha et sted å møtes. Sosialistene fikk ikke lov til å bruke forsamlingshuset Trudvang i Lånke. Derfor gikk de i gang med å bygge sitt eget Folkets Hus.

Dobbelt jubileum

Denne vinteren kan arbeiderbevegelsen i Lånke feire dobbeltjubileum. Det er 100 år siden partilaget ble stiftet og Folkets Hus ble tatt i bruk.

Jubileet markeres lørdag kveld med en storstilt fest for nesten 50 gjester i Folkets Hus. Hit er alle medlemmer i Lånke Arbeiderlag invitert.

Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol kommer for å hilse fra sentralstyret i Arbeiderpartiet. Morten Berntsen fra Folkets Hus Landsforbund kommer også.

Alf Kaspersen leder Lånke Arbeiderlag i jubileumsåret. Han bor på småbruket Lånkmoen der sosialistene samlet seg for å etablere partilaget for hundre r siden. Tomta der Folkets Hus i Lånke ble bygget, er skilt ut fra småbruket Lånkmoen.

Ap-ordfører?

Her er også Jan Inge Kaspersen som er ordførerkandidat for Stjørdal vokst opp.

Arbeiderpartiet i Lånke har hatt ordføreren i gamle Lånke kommune en eneste periode på femtitallet.

– Nå er det på tide med ordfører fra arbeiderbevegelsen i Lånke igjen, sier far Alf Kaspersen.

I hundre år har Folkets Hus i Lånke vært drevet på dugnad av medlemmene. Under krigen ble forsamlingshuset overtatt av den tyske okkupasjonsmakten. Folkets Hus var derfor i en sørgelig forfatning etterpå.

Barnehage

Siden 90-tallet har medlemmene jobbet hard for bringe huset i god stand. Nå leies mesteparten av Folkets Hus i Lånke ut til Maurtua Barnehage.

Arbeiderlaget har avtale om å bruke Folkets Hus til sine arrangement.