Kommer til Stjørdal for å snakke om overraskende funn fra Vikingetida

Heingruva mellom Lånke og Mostadmark sto for en omfattende produksjon av bryner i Vikingetida. Nå komer arkeolog Irene Baug til Stjørdal for å fortelle mer om det overraskende funnet i Mostadmark.

En hånd full av brynemner.   Foto: Stjørdal museum Værnes

Nyheter

Vikingene drev mye med slåssing, og de ville være sikre på at sverdene var godt skjerpet. Ljå, sverd og øks kvesset de med brynesteiner.

Nylig ble det kjent at et av landets viktigste produksjonsområder for brynestein for vikingene var Heingruva som ligger mellom Lånke og Mostadmark.


Nytt geologisk funn:

Mostadmark var første storprodusent av bryner under vikingetida

Vikingene tok med seg brynesteinene fra Malvik ut i verden. - Steinen hadde ekstremt god kvalitet, sier forsker Tom Heldal.

 

Stusset over opphavet

Selve brynesteinsbruddene har lenge vært kjent. Men i mange år har geologer og arkeologer stusset over opphavet til brynesteiner som er funnet blant annet i vikingbyen Ribe i Danmark og i Hedeby i Nord-Tyskland. Steinene var produsert av finkornet skifer, gjerne i fiolett til blåfiolett farge.

Saken fortsetter under bildet.

I Heingruva mellom Stjørdal og Mostadmark var storproduksjon av bryner i vikingetida. Vikingene tok med seg brynene ut i verden.   Foto: Stjørdal museum Værnes

 

Ved hjelp av kjemiske analyser og granskning av mineralsammensetningen i brynene fant forskerne svaret; De kom fra Mostadmark mellom Malvik og  Stjørdal.

Trolig foregikk denne bryneproduksjonen i en flere hundre år lang periode mellom cirka år 700 og langt inn i middelalderen.

Saken fortsetter under bildet.

Bjørn Sten og Helle Vangen Stuedal med en brynemne fra Mostadmark. Onsdag 10. april arrangerer de foredrag i Kirkestallen om det spennende funnet.   Foto: Stjørdal museum Værnes

 

Kommer til Stjørdal

Nå kommer arkeolog Irene Baug fra Universitetet i Bergen til Stjørdal for å fortelle om funnene. Baug har sammen med geolog Tom Heldal fra Norges geologiske undersøkelse, arkeolog Dagfinn Skre fra Universitetet i Oslo og geolog Øystein Jansen fra Universitetet i Bergen, vært med på å oppdage de overraskende sammenhengene.

- Fra hvor ble de skipet ut fra og hvem kjøpte de? Hva slags rolle hadde varen i handelsnettverket? Dette er spørsmål Irene Baug vil komme inn på i foredraget hun skal holde 10. april, skriver Stjørdal museum Værnes i en pressemelding.

Foredraget holdes i Kirkestallen og arrangeres av Stjørdal museum Værnes. Det er er åpent for alle.


– Det er ikke skatter vi leter etter. Vi avdekker historier

Under det øverste jordlaget håper brødrene Jørgen (40) og Joakim Korstad (30) å finne gjenstander som kan avdekke historien til tidligere bosetninger i Stjørdal.