Advarer mot knusktørre forhold i marka

Stjørdal brann- og redningstjeneste minner om det generelle bålforbudet mellom 15. april og 15. september.

Brannsjef Bjørn Rønning minner om det generelle bålforbudet. 

Nyheter

– Det er ekstremt tørt i marka nå. Ettersom det har vært kaldt om natta, så er det en frysetørket vegetasjon. Det er en stund siden vi har hatt nedbør av betydning, så folk må tenke seg om, sier brannsjef Bjørn Rønning.

Fra og med 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i skog og utmark.

Risiko

– Det er veldig tørt der det er bart. Gress som er tørket opp er som krutt, og det skal ikke mye til før det utvikler seg til en brann, forteller Rønning. 


 

Brannvesenet har ikke innført et totalforbud. Brannsjefen opplyser at det er tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann. Det kan for eksempel være grilling på egne bålplasser som er godkjent av kommunen.

– Men folk må uansett være forsiktige. Hver enkelt må selv vurdere risikoen. Det beste rådet er å holde seg unna fyrstikkene. Er du i tvil, så lar du være, sier Bjørn Rønning.

– Og vær oppmerksom på at du ikke må forlate et bål før du er 100 prosent sikker på at det er slukket, legger han til.

Bråtebrenning skal varsles

Ifølge Rønning er det ikke forbud mot bråtebrenning, men han ber folk bruke sunn fornuft.


Brannsjefen fikk ny innsatsbil

– Nybilens funksjoner gjør det mye enklere å være brannmann i dag, sier brannsjef ved Stjørdal brann- og redningstjeneste, Bjørn Rønning.

 

– Man må varsle 110-sentralen før man setter i gang med bråtebrenning. Det kan utvikle seg mye røyk, og folk på avstand kan tro at det er en ordentlig brann og gir følgelig beskjed om det. Ved varsel på forhånd slipper vi unødige utrykninger, sier Bjørn Rønning.