Arrangerer åpent møte:

- Nå må vi finne veien videre for Homla

Malvik Jeger og Fiskerforening arrangerer et åpent folkemøte torsdag 25. april hvor de stiller spørsmålet «Homla – hva nå?»

I høst ble Homla rammet av laksedød. Nå inviterer Malvik JFF til åpent møte for å finne veien videre for lakesbestanden.   Foto: Anders Fossum

Nyheter

Høsten 2018 ble store mengder laks funnet død i elva, og i den forbindelse ønsker Malvik JFF å samle eksperter, interessenter og engasjerte fiskere for å finne ut hva de skal gjøre videre med Homla.


Kritisk til ny vurdering av fiskedøden

Foreningsleder sår tvil om objektivitet.

 

Ser framover

- Vi skal ikke fordele skyld. Hensikten med møtet er snarere å få fram hva vi kan gjøre framover for å få opp bestanden slik at det går an å fiske laks i Homla igjen, sier lederen i Malvik JFF, Pål Malvik, til Bladet.

Rita Strand fra Skandinavisk naturovervåking og leder i Malvik jeger- og fiskerforening, Pål Malvik.  Foto: Anders Fossum

 

Politiet skal avhøre flere personer i Homla-saken 

Han forteller at alle nå ønsker at laksesbestanden skal gjenoppbygges så fort som mulig.

- Da blir spørsmålet om hvordan vi kan gjøre det. Det er mange som har mange spørsmål og forhåpentligvis vil dette møtet gi saklig informasjon på spørsmål mange har.

Han sier at en gruppe nedsatt for å jobbe med saken skal ha møte på formiddagen. Da blir det sannsynligvis bestemt hvilke metoder som skal brukes for å gjenopprette stammen.


Utelukker at gift fra søppelfylling drepte laksen

Den gamle søppelfyllinga på Nesset har gjort langt mindre skade på elva Homla enn først fryktet.

 

Åpent for alle

Møtet starter kl. 19:00 og er et åpent møte for alle interesserte. I tillegg er følgende personer invitert for å dele sin kunnskap om Homla og refleksjoner om veien videre:

  •  Anders Lamberg, Skandinavisk naturovervåkning
  •  Ole Herman Sveian, varaordfører i Malvik kommune
  • Tore Hammer, leder i Homla elveeierlag
  • Anton Rikstad, fiskeforvalter, ​Fylkesmannen i Trøndelag

- Alvorlig, men ikke uopprettelig

I neste uke skal flere aktører møtes for å finne ut hvordan de skal få laksen tilbake til Homla.

 

- Det er mange spørsmål som vi trenger å få avklart. Jeg kommer til å starte med å gjennom historikken og så vil det bli en diskusjon om framtida med innlegg fra de inviterte gjestene. Så dette møtet handler først og fremst om framtidsutsiktene til Homla, sier Malvik.

Det har blant annet vært diskutert om det skal opprettes en genbank for laksen i Homla.

- Det er en av sakene vi skal diskutere før det åpne møtet. Og vi vil opplyse om resultatet på det åpne møtet, sier Malvik.


Politiet venter på prøveresultat i Homla-saken

Jobber fortsatt med å finne svar på fiskedøden i elva.