Alle må fornye førerkortet

Nye regler gjør at alle må fornye førerkortet.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nyheter

Det hjelper ikke om du har et stort, rosa førerkort som er gyldig mange tiår fram i tid. Statens vegvesen har nemlig innført såkalt administrativ gyldighet på 15 år på alle førerkort. Dette gjelder også de som har førerkort til de fyller 100 år.

Det er nettsiden dinside som først omtalte regelendringene.

I tillegg til dette så har det kommet en regel som nå sier at dersom en av klassene på førerkortet ditt utløper snart eller har utløpt, så har du fem år på deg til å fornye det - uansett om du har mer enn fem år igjen til «vanlig» fornying av kortet.

Statens vegvesen sender ikke ut varsel om fornyelse. Dette må du huske selv.

Her er de nye reglene

Alle opplysninger om de nye reglende finner du på Statens vegvesen sine sider, men her har du en kort oppsummering:

 «Grønn bok»?

Da er førerkortet ditt utstedt før 1. april 1979, og du må fornye det før 1. januar 2020.

Stort, rosa førerkort?

Da er førerkortet ditt utstedt i perioden 1. april 1979 til og med 31. desember 1997. Du må fornye det før 1. januar 2023.

Lite, rosa førerkort?

Har du et rosa førerkort i bankkort-størrelse, utstedt i perioden 1. januar 1998 til og med 18. januar 2013, må du fornye det før 1. januar 2033. Er førerkortet ditt utstedt etter 19. januar 2013, kan du se i kolonne 11 på baksiden av førerkortet når fristen for fornyelse er.

Fornyelse etter fylte 75 år

Ønsker du fortsatt å kjøre bil etter at du har fylt 75 år, må du til legen for å få en helseattest. Førerkortet vil få en gyldighet på inntil tre år, alt etter din helsetilstand. Etter fylte 78 år, kan førerkortet fornyes med to år av gangen