Dropper seremoni ved bauta

Venner av motstandsmannen Odd Wullum reiste en bauta i Solbakken etter krigen. I år blir det ikke markering på stedet 17. mai.   Foto: Anders Fossum

Nyheter

Det blir ingen seremoni ved minnesmerket over Odd Wullum i Hommelvik 17. mai.

Årsaken er labert oppmøte de siste årene.

– I fjor var det to stykker som møtte opp. 17. mai-komiteen besluttet dermed å ikke ha seremoni ved bautaen i år, sier Margrete Widerøe.

Ny vurdering neste år

Hun representerer 17. mai-komiteen i Hommelvik og forteller videre at det likevel vil bli lagt ned krans på stedet nasjonaldagen.

– Til neste år er det 75 år siden krigen tok slutt. Komiteen for 2020 kan da ta en by vurdering av hvilken markering de vil ha, sier Widerøe. Hun er ikke kjent med at 17. mai-komiteen har mottatt noen reaksjoner på beslutninga.

Skutt på stedet

Motstandsmannen Odd Wullum ble arrestert av tyskerne i november 1943 og dømt til døden. Han rømte og ble lurt til å tro at han skulle smugles ut til Sverige. Wullum ble imidlertid angitt og stanset av tyskerne i Solbakken.

Her ble han skutt og døde på stedet hvor minnesmerket er reist. Enkelte har hevdet at Wullum lå i bagasjerommet på fluktbilen, og at han skjøt en tysker i magen da lokket ble åpnet. Et øyenvitne etter krigen fortalte at Wullum kom ut av bilen på høyre side og derfra skjøt tyskeren. I samme øyeblikk ble han selv skutt av soldatene.

Reist av venner

Følgende tekst står på bautaen: Her falt frihetskjempen Odd Wullum. Skutt under kamp mot Gestapo 18.11-1943. Tapper og modig var din kamp inntil en sviker forrådte dig. Reist av dine venner og idrettskamerater.