De kongelige hilste barnetoget fra slottsbalkongen

Barnetoget går forbi Slottet hvor kronprins Haakon, prins Sverre Magnus, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit, dronning Sonja og kong Harald vinker fra slottsbalkongen 17. mai.  Foto: Ola Vatn / NTB scanpix

Nyheter

Kongefamilien holdt en over hundre år gammel tradisjon i hevd da de på grunnlovsdagen hilset barnetoget fra slottsbalkongen.

Kronprinsparet, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus startet dagen tidlig med å hilse på barnetoget på Skaugum allerede klokken 8.15. Kronprinsfamilien, med unntak av prins Sverre Magnus, var iført bunader da de vinket til det passerende barnetoget fra skolene i Asker.

På slottsbalkongen hadde imidlertid kronprinsfamilien byttet antrekk, og der var ingen var ikledd bunad, men sjakett, drakt, solbriller og 17. mai-sløyfe.

Dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit var i nasjonalfargene rødt og blått – dronningen hadde valgt en rød cape og en matchende rød hatt, mens kronprinsesse Mette-Marit hadde blå kåpe og en liten hvit hatt. Prinsesse Ingrid Alexandra hadde på seg en fiolett kåpe.

115 skoler deltar i årets barnetog i Oslo. Det er noen færre enn i fjor, da var det rekord med 121 skoler. Ljan skole går i år aller først i toget, etterfulgt av Trosterud skole, Lusetjern skole og Lyse montessoriskole.

Det var kong Haakon og dronning Maud som innstiftet skikken med å hilse barnetoget i Oslo fra slottsbalkongen. Skikken ble etablert i 1906 og har vært holdt i hevd siden. De eneste unntakene var i 1910, som følge av begravelsen til dronning Mauds far, den britiske kong Edward, og i krigsårene 1940–1944.

Feiring av 17. mai i Oslo sentrum.  Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix