Ulovlig mobilbruk i trafikken bekymrer politiet

Oslo 20130502. Reglene for bruk av mobiltelefon i bil har blitt innskjerpet. Illustrasjonsfoto.  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Nyheter

Prikker og bøter er ikke nok til å få folk til å la være å plukke opp telefonen mens de sitter bak rattet. Foruroligende at bruken ikke går ned, sier UP-leder.

Straffen for å bruke håndholdt telefon mens du kjører er et forelegg på 1.700 kroner, og fra nyttår gir det også to prikker på førerkortet. Likevel ser ikke Utrykningspolitiet (UP) noe tegn på at flere følger loven, skriver VG.

I Møre og Romsdal og Trøndelag ble det de siste to månedene skrevet ut over 400 bøter for farlig atferd. De fleste av disse gjelder ulovlig mobilbruk.

– Når du ser på antallet som blir tatt, er det tydelig at dette er et problem. Det er en sammenheng mellom trafikkulykker og bruken av mobiltelefoner, så det er klart at vi vil fortsette kontrollvirksomheten utover sommeren og til høsten, sier distriktsleder Per Evensen i UP.

I Tønsberg satt foreleggene løst da 39 personer ble tatt for mobilbruk i én kontroll.

– Det har jeg aldri opplevd før, sier Øystein Krogstad, som er distriktsleder i Agder og Sørøst politidistrikt.

– Det som er foruroligende er at mobilbruken ikke går noe nedover. Det er store mørketall, og med enda flere kontroller ville tallene vært helt annerledes, sier distriktsleder Kai Voldengen i Øst og Innlandet. I hans region ble det 700 forelegg i mai og juni.

(©NTB)

Ulovlig mobilbruk bak rattet ser ikke ut til å gå ned, til tross for at du nå for prikker i tillegg til bot for å plukke opp telefonen mens du kjører. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix