Åtte av ti får studieplass, halvparten fikk førstevalget

Oslo 20190723. Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø før presentasjonen av opptakstallene for høyere utdanning på OsloMet tirsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix  Foto: Audun Braastad

Nyheter

(NTB) Rekordmange er tilbudt studieplass i årets hovedopptak, og sykepleierne får 260 nye plasser. Arbeiderpartiet er ikke imponert.

99.319 søkere har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak til høyere utdanning. Det er 1.042 flere enn i fjor, opplyser Kunnskapsdepartementet i enpressemelding.

Blant de kvalifiserte søkerne har åtte av ti fått tilbud om studieplass, halvparten av dem på førstevalget.

Det studieområdet som øker mest, er IKT-utdanningene med 9,3 prosent flere plasser enn i 2018. I tillegg har det vært en økning i kvinneandelen der, fra 26,8 prosent til 28,8 prosent.

Flere vil bli sykepleiere

Det nylig innførte karakterkravet på minimum 3 i norsk og matematikk på sykepleierutdanningene, har ført til en nedgang på hele 34,6 prosent i andelen kvalifiserte søkere. Men antall plasser har allikevel økt med 3,7 prosent.

Totalt er det gitt studietilbud til 7.255 søkere på sykepleierutdanningene. 225 av disse tilbudene henger sammen med at det er planlagt flere plasser på studiet.

– Det viser at vi klarer å gjøre begge deler. Vi klarer å øke antall plasser, samtidig som vi øker kravene for å komme inn, sier Nybø til NTB.

28.000 for lite

Innen 2035 venter SSB at man vil mangle 28.000 sykepleiere i Norge. Nybø sier arbeidet med å øke antallet sykepleiere er vanskelig.

– Sykepleierutdanningen er spesiell da om lag halvparten av utdanningen skjer ute i praksis. Universitetene alene klarer ikke å øke antallet studieplasser, dette må skje i samarbeid med sykehus og helseforetak. Det er en viktig og komplisert utdanning å øke, sier statsråden.

Hun peker på at mange søker sykepleierstudiene i storbyene, mens det er mindre pågang i distriktene. Ifølge Nybø er det ledige plasser flere steder.

Ap-kritikk

Arbeiderpartiet etterlyser mer.

– Opptakstallene viser at regjeringen ikke ruster velferdsstaten for fremtiden. Antallet eldre over 80 vil tredobles om 20 år, og allerede i dag mangler vi flere tusen sykepleiere og helsefagarbeidere, sier partiets eldrepolitiske talsperson Tuva Moflag.