Kommentar:

«En sjeldent levende og engasjert person»

Flagget utenfor rådhuset i Hommelvik vaiet sørgmodig på halv stang for å minnes en ung ordfører som har gått bort.  Foto: Trond Nøstberg

Nyheter

Torsdag fikk vi den tunge og uvirkelige beskjeden om at ordfører i Malvik, Ingrid Aune, ikke overlevde båtulykken utenfor Namsos. Et ufattelig tap både for innbyggerne i Malvik, politiske samarbeidspartnere, Arbeiderpartiet og ikke minst venner og familie.

Ingrid Aune var en sjeldent levende og engasjert person. Når hun hadde satt seg et mål jobbet hun iherdig, helhjertet og strukturert for å få til det hun ønsket. Enten det gjaldt at barn og eldre skulle få en tydelig stemme, at det skulle bygges nye skoler eller at prosentandelen på heltidsstillinger skulle opp.

Alle som jobber i lokalavis har mye å gjøre med lokale politikere og ordførere. Like etter at jeg hadde startet i jobben som redaktør, ble det vedtatt at Stjørdalens Blad og Malvik-Bladet skulle slås sammen til en avis. Det likte ikke Ingrid, og vi hadde flere møter hvor sammenslåingen ble diskutert. Det første jeg lærte om Ingrid var hun hadde satt seg ekstremt godt inn i sakskomplekser hun kjempet for. Hun var en politisk fighter som ikke ga seg når hun brant for noe. Hun engasjerte seg iherdig for lokale bedrifter og arbeidsplasser i Malvik. Når sammenslåingen mellom de to naboavisene likevel var et faktum, satt hun også strek over det som kunne vært, og vi hadde mange gode dialoger om lokalpolitikken i Malvik.

I intervjusammenhenger var hun alltid godt forberedt, og det kom gjerne spørsmål i retur til intervjueren. Hun gjorde leksa si og forventet at journalistene gjorde det samme. Hun var en uredd og sterk politiker som visste hva hun ville, og som ville det beste for kommunens innbyggere og Arbeiderpartiet.

Ingrid var kanskje ordfører i en liten kommune, men skapte ofte overskrifter i nasjonal presse med det hun fikk til. Det var typisk Ingrid å gå til Trøndelagsmøtet for å protestere mot for høye busspriser – to år på rad. Hun arbeidet hardt for å sikre ansatte i omsorgssektoren hele, faste stillinger. Og hun fikk stor oppmerksomhet for den såkalte «Malvik-modellen» som ble trukket fram hos flere andre kommuner i Norge som noe å strekke seg etter. Hun var dyktig på å løfte fram unge jenter og var brennende engasjert i likestilling. Hun brant for kvinners rettigheter og inspirerte mange unge jenter både i hjemkommunen og i Arbeiderpartiet.

Ingrid var på Utøya i 2011 den dagen da mange mistet livet. Siden har hun engasjert seg for å ta vare på de overlevende og etterlatte. Hun var opptatt av solidaritet, både på lokalt og internasjonalt nivå.

Mange trekker fram hennes unge alder, Ingrid Aune ble ordfører allerede som 29-åring i 2015. Men til tross for at hun var Malvik kommunes første kvinnelige ordfører, og kommunens yngste ordfører noensinne, var det ingen som undervurderte Ingrid Aune. Hun hadde en mastergrad i internasjonal og offentlig politikk fra University og Wisconsin. Hadde studert økonomi, jus og fransk. Hun hadde jobbet både i NUPI, for institutt for Forsvarsstudier og Den norske Atlanterhavskomite og var politisk rådgiver for Espen Barth Eide allerede som 27-åring.

Å gå inn i valgkampen uten Ingrid Aune kommer til å bli svært tungt for mange. Det som har skjedd er ufattelig, meningsløst og trist. Ingrid Aune kommer uten tvil til å etterlate seg et stort tomrom.

Linn Kathrine Yttervik

Sjefredaktør i Bladet