Den internasjonale dagen for hjemløse dyr:

«Vi har eierløse, forlatte, hjemløse, dumpede og neglisjerte katter»

Katten Attila er rundt 8 uker gammel.   Foto: Gøril Røsandhaug Skavern, DNNT

Nyheter

Dette er Attila, han er rundt 8 uker gammel. Han ble tatt med felle på et industriområde sist søndag. Født hjemløs. Etter noen dager med sosialisering er han som en vanlig kattunge. Vi håper nå at mor også går i fella. Hun kan ha en eier. Det er ikke uvanlig at eier ikke vet at katten skal ha kattunger. Det er heller ikke sikkert eier bryr seg.

Det kan også være at kattemor ikke tar de med hjem fordi da vil eier avlive ungene, det gjør de ikke om det har skjedd før. Det er mange ulike grunner til at kattunger fødes hjemløse. Det kan også hende at kattemor ikke har noen eier. Det som er sikkert, er at hun med stor sannsynlighet er drektig på nytt. Hun kan føde opptil tre ganger i året.

I dag har vi feller, viltkamera og personer ute for å ta inn til sammen 13 katter i 4 ulike saker bare denne helga. Arbeidet gjøres etter jobb og studier, uten annen kompensasjon enn gleden ved å gi de et verdig liv. Vi er en av 27 lokalavdelinger i Dyrebeskyttelsen Norge. Vi er den eneste landsdekkende organisasjonen som driver med praktisk arbeid for dyrene, men vi er en av flere organisasjoner. 

Det er ingen oversikt på landsbasis som viser hvor mange hjemløse dyr som finnes. Vi jobber for obligatorisk id-merking av familiedyr (hund, katt, kanin). Med obligatorisk id-merking vil man kunne spore eier, man vil kunne finne igjen dyret sitt når det blir borte, man vil få slutt på at kattunger gis bort gratis. Det koster rundt 900 kroner å id-merke. Ingen vil gi de bort etter at man har brukt den summen på å id-merke.

Man vil kanskje la være å la katten få unger om man må legge ut disse summene før de selges videre. Dyrene har ikke noe reelt rettesvern siden man ikke kan identifisere eier. Da er det heller ingen som straffes. Det dumpes både hunder, katter og kaniner. Vi har ingen «villkatter» i Norge. Vi har eierløse, forlatte, hjemløse, dumpede og neglisjerte katter. Alle som har vært uheldige med sin første eier eller at mor har vært det, slik at man selv er født hjemløs.

Betyr det da at man ikke skal få en sjanse? Det er kanskje bedre at man forsøker å begrense det antallet som fødes? Dette går på våre holdninger. Enkle grep som at man ikke får annonser kattunger gratis ville gjort at man fikk en endring i holdningene. Hvis alle katter skal være id-merket, vaksinerte og ormkurbehandlet når de annonseres, ville det utgjøre en stor forskjell på dyrevelferden for katter. Hvis alle voksne katter som skulle annonseres måtte være kastrerte/steriliserte, så ville det hjulpet så utrolig mange.   

Kastrer og id-merk katten din! Det er den beste investeringen mot hjemløshet.

PS! Attila er klar for adopsjon ganske snart.

Tone I. Lundsaunet,

styreleder i Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Trøndelag (DNNT)