Overlegen Ap-seier i skolevalget: — En fantastisk lagseier

Kristin Nybrodahl er elev ved Malvik videregående skole og leder i Malvik AUF.  Foto: Runar Vollan

Nyheter

Arbeiderpartiet fikk klart flest stemmer både i Stjørdal og Malvik.

Ved Malvik videregående skole fikk partiet hele 46,8 prosent oppslutning. Høyre og Senterpartiet delte andreplassen med 9,1 prosent av elevenes stemmer.

Stolt

- Det er gledelig å se at så mange elever ved Malvik videregående skole er enige med Arbeiderpartiet og AUF. At hele 46,8 prosent ønsker klimahandling nå, og et samfunn med mindre forskjeller, gjør meg stolt. Dette er en fantastisk lagseier, både for oss i Hommelvik AUF og AUF i Trøndelag. Forhåpentligvis vil det gode valgresultatet også gjenspeiles når førstegangsvelgerne går til valgurnene mandag, sier leder i Malvik AUF, Kristin Nybrodahl.


Ap og SV med knallresultat i skolevalg

Resultatet fra skolevalget ved Malvik videregående skole gir Ap og SV tilsammen 56,5 prosent av stemmene.

 

Også ved Ole Vig videregående skole i Stjørdal kunne Arbeiderpartiet juble for valgseier. Partiet ble størst med 29,6 prosent oppslutning. Senterpartiet ble nest størst med 19,5 prosent.

Størst i landet

Nasjonale tall fra skolevalget viser at Arbeiderpartiet er skolevalgets klart største parti med 26,6 prosents oppslutning. Høyre er nest størst med 12,9, mens MDG går kraftig fram og får 10,8 prosent.

Arbeiderpartiet går tilbake 1,6 prosentpoeng fra 27,8 prosent som var resultatet ved forrige skolevalg før stortingsvalget i 2017.

Høyres resultat er en nedgang fra 15,1 prosent i 2017.

MDG-jubel

MDG går på sin side kraftig fram med 4 prosentpoeng fra forrige skolevalg, da de fikk en oppslutning på 6,8 prosent.

– Vi er ser at veldig mange unge stemmer på oss. Men nå håper vi også at foreldrene følger ungdommen og stemmer på oss mandag, sier MDGs talsperson Arild Hermstad til Aftenposten

– Vi er tredje størst i landet, fått et tosifret resultat og vi går fram i alle fylker. Så dette er et brakvalg for oss, sier leder Hulda Holtvedt i Grønn ungdom til Dagbladet.

Særlig i Oslo har MDG god grunn til å juble. Partiet er nest største parti i hovedstaden og får hele 16,4 prosents oppslutning.

Venstre større enn noen gang

Venstre har også en klar framgang ved årets skolevalg, fra 7,4 for to år siden til 10,2 prosent nå. Det er høyere enn partiet noen gang har oppnådd.

– Det er mange som har blitt overrasket over at skolevalget skulle bli en kamp for ytringsfrihet og retten til å fremme sine politiske standpunkter i åpen debatt, men Unge Venstre har stått i stormen med rak rygg, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Cannabis

Ungdomspartiet har den siste tiden fått oppmerksomhet for kampanjen «Legalize it», som tar for seg legalisering av cannabis. Partiet ble fredag tvunget til å ta ned en plakat med påskriften under en skoledebatt i Tromsø, noe som førte til at alle ungdomspartiene forlot debatten.

De øvrige partiene får denne oppslutningen: Rødt 4,9 (-0,8), SV 9,9 (-0,1), Sp 8,0 (+1,3), KrF 2,3, (-0,8), Frp 8,2 (-2,2) og andre partier og grupper 6,2 prosent.