Kulturminnedagen – full av plast

Noen av plastproduktene som er produsert ved Norplasta i Stjørdal.  Foto: Stjørdal Museum

Nyheter

Plasteventyret i Stjørdal blir tema for kulturminnedagen på museet søndag.

Kulturminnedagen er et nasjonalt arrangement, og årets tema er fremtidens kulturminner.

– Dette kunnet ikke passet bedre for Stjørdal museum Værnes, som har viet hele kulturminnedagen søndag 8. september til temaet for årets sommerutstilling om plasteventyret i Stjørdal, sier Unni Raaen Nysæther som er arrangementsansvarlig ved museet.

Historiker Liv Ramskjær skriver doktorgrad om plastens historie i Norge. Ramskjær blir dagens hovedforedragsholder på kulturminnedagen søndag. Etterpå presenteres Ferskvannspatruljen 2019, et prosjekt for rydding av avfall i vassdrag i Stjørdal. Resultater fra patruljens arbeid presenteres av Morten Harper fra Naturvernforbundet og ungdommene Ingrid Skjei og Siri Hammer Gjevik som var ansatt i prosjektet.


 

I løpet av dagen vil det bli to omvisninger i sommerutstillingen Plasteventyr ved konservator Helle Vangen Stuedal. Utstillingen tar for seg fremveksten av den lokale plastindustrien på Stjørdal fra 1947 med bedriftene Norplasta, Reflix Plastfabrikk og Microplast. Med opptil 300 ansatte har plastindustrien hatt stor betydning i Stjørdal. To av disse bedriftene driver fortsatt, under navnene Bewi Norplasta og Collett Plast.

Utstillingen har sin siste ordinære åpningsdag 8. september, men vil være åpen for grupper på forespørsel ut september.