Dette bildet er 70 år gammelt og ingen kan identifisere fabrikkarbeiderne. Nå trenger de din hjelp

Bildet er tatt ved Norplasta i 1949. Synnøve Geving sitter til venstre. Noen som kjenner de andre?  Foto: Schrøder Sverresborg folkemuseum

Nyheter

Bildet viser damer i arbeid på Norplasta-fabrikken i Stjørdal.

Unni Raaen Nysæther som er kontor- og arrangementansvarlig ved Stjørdal museum Værnes som nå ber Bladets lesere om hjelp.

Bildet viser unge kvinner i gradesalen på Norplasta i 1949. Fra venstre sitter Synnøve Geving født Bidtnes. Hun er den eneste som er identifisert på bildet.


 

– Vi har hatt bildet utstilt på museet i hele sommer og oppfordret folk til å være med og identifisere Norplasta-damene. Foreløpig er det bare Synnøve Geving som er identifisert. Resten vet vi ikke navnene på. Kanskje noen av leserne kjenner dem? Undrer Unni Raaen Nysæther.

Kvinner arbeidet i Norplastafabrikken helt fra begynnelsen av. De kunne for eksempel gjøre gradearbeid som besto av å fjerne støperester. Kvinner utførte også pakking av varer, kvalitetskontroll, renhold og kantinedrift.


 

Bildet er tatt av Fotograf Schrøder i Trondheim og finnes nå i samlingene til Trøndelag folkemuseum på Sverresborg.

Plasteventyret på Stjørdal handler om to og etter hvert tre bedrifter som overlevde og utviklet seg. Plasteventyret begynte i Stjørdal i 1947 da noen investorer lette etter et sted å etablere plastfabrikk i Trøndelag. Mye takket være tannlege Kvingedal i Stjørdal, ble dette tettstedet valgt.

Arbeiderbevegelsen stilte Folkets hus til disposisjon som første produksjonslokale. Folkets hus er det vi tidligere kalte Norhallen. Mange av de første ansatte kom fra Østlandet, hvor tilsvarende industri allerede var etablert.


Norplasta-ansatte hjemme igjen

I dag fikk Norplasta AS på Tangen 26 nye ansatte. Flere av dem kom hjem til sine egne.

 

En av disse innflytterne var Reidar Flikkeshaug. Han starta for seg sjøl med Reflix Plastfabrikk i 1953. Begge disse bedriftene fins fortsatt. I 1968 startet Olav Bakken, kona Kari og broren Harald opp Microplast, som holdt til på Stjørdal fram til 2008, da produksjonen ble flyttet til Leksvik.