Riksteatret med ny oppsetting: Norgespremiere i Kimen

Tuva Syvertsen, Preben Hodneland og Julia Bache-Wiig i forestillingen Sult.  Foto: Erik Berg, Riksteatret

Nyheter

Kimen Kulturhus blir premiereteater onsdag kveld.

Da presenterer Riksteatret sin nye oppsetning av Knut Hamsund «Sult». Turnepremieren blir på Kimen kulturhus i Stjørdal før forestillingen skal besøke 59 steder over hele landet.

Viktig roman

Få bøker har betydd så mye for så mange som Sult. Nå blir Hamsuns klassiker teater. Historien om den unge, fattige og sultne forfatteren i Kristiania – «denne forunderlige by som ingen forlater før han har fått merker av den» – fascinerer stadig nye lesere, 130 år etter at den kom ut for første gang.


 

Anders T. Andersen er regissør for Riksteatrets teaterversjon av Sult. Han kommer rett fra arbeidet med Bowie-musikalen Lazarus på Det Norske Teatret. Også denne gangen lager han en forestilling med mye bruk av bilder, video og musikk – med blant andre skuespillerne Preben Hodneland/Jørgen Wiik Salvesen og musiker Tuva Syvertsen fra Valkyrien på scenen.

Som en feber

– Første gang jeg leste Sult, gikk jeg på videregående og ble trukket rett inn i bokens hovedkarakter. Det var som å få feber å lese den. Virkelig en rystende opplevelse som, utrolig nok, gjenoppleves hver gang jeg har lest boken siden, sier regissør Anders T. Andersen.


Flåklypa kommer til Kimen

Solan, Ludvig og de andre Kjell Aukrust-figurene står på scenen når Riksteateret har Flåklypa-forestilling 6. desember.

 

Sult utkom første gang i 1890. Det skulle bli Knut Hamsuns gjennombruddsroman og et verk som samtidig innebar noe nytt i norsk litteratur. Hamsun skildrer både fysisk sult og psykisk pine hos den navnløse hovedpersonen på en måte som gjør at leseren vanskelig glemmer ham. Sult er en klassiker i litteraturhistorien som har bevart sin fascinasjonskraft også i dag.