Sjekkpunktene du må gå gjennom før du legger ut på langtur

Du oppfprdres til å sjekke dekkene på bilen før du legger ut på langtur i vinterferien.   Foto: Pressebilde

Nyheter

Det har vært en mild vinter i år, men nå står vinterferie, lange kjøreturer og fjelloverganger på agendaen igjen.

Det kan ofte bety vanskelige kjøreforhold, noe som krever at dekkene dine er i god stand.

Mønsterdybde

Dekkekspert i Nokian Tyres, Kjetil Røssel, forteller deg de viktigste tingene du bør sjekke før du setter deg bak rattet. 

– Det første du bør kontrollere er mønsterdybde. Lovpålagt dybde er 3 millimeter, men vi anbefaler på det sterkeste å ikke kjøre med under 4 millimeter. Den enkleste måten å sjekke dette på er ved hjelp av en mønsterdybdemåler eller tommestokk. Det er viktig at du sjekker tre-fire forskjellige punkter på dekket, for å sikre at de ikke er ujevnt slitt, sier Røssel i en pressemelding.

Lufttrykk

Neste punkt er sjekk av lufttrykk, som for eksempel kan gjøres ved bensinstasjoner. Anbefalte verdier står som regel på innsiden av døren på førersiden, men temperatur og mengden last påvirker hvor mye luft du bør ha i dekkene. 

– Om vinteren anbefaler vi å øke lufttrykket i dekkene med 0,2 bar, fordi lufttrykket synker ved lave temperaturer. Er bilen tungt lastet, må du også ta hensyn til dette og øke i henhold til bilens instruksjonsbok. Dette er først og fremst viktig for et godt og sikkert veigrep, men riktig luftrykk sparer også drivstoff, forteller Røssel. 

Mange glemmer hjulmutterne

Siste punkt i sjekken, som mange ofte glemmer, er hjulmutterne. 

– Du bør alltid ta en sjekk av hjulmutterne før en langtur, da rust, grus, sand og støv kan ha kommet mellom mutter og felg. Over tid vil disse partiklene knuses og danne en hard masse som presser på bolten, og da kan hjulet løsne, sier Røssel.