– Åtte av ti passasjerer på det første flyet handlet, kunne Gunnar Wergeland, sjef for taxfree-shoppen, konstatere fornøyd. Travel Retail Norway AS regner med 20-25 prosent omsetningsøkning etter innføringen av taxfree-ankomst. Fra før er det nye tilbudet åpnet ved Gardermoen, Flesland og Sola.

– Dette er en vinn-vinn-situasjon for både butikkene, passasjerene, flyselskapene og ”AS Norge”, poengterte en blid og fornøyd Gunnar Wergeland etter passasjerrushet fra de første flyene i går.

– Tidligere var det mange som drasset med seg varer fra Norge til utlandet og hjem igjen. Nå slipper de det. Passasjerene kan handle ved adkomst. Det er også det billigste. Taxfree-butikkene i Norge ligger en god del under i pris i forhold til utlandet. En litersflaske gin Gordons koster for eksempel hele tre ganger så mye i taxfreen i Tyrkia som her på Værnes i dag, sier Wergeland. En prisundersøkelse med sammenligning av 45 ulike varer, publisert i en riksavis, støtter påstanden. Norsk taxfree kommer godt ut prismessig både på sprit, tobakk, parfyme og sjokolade.

Fordel i flyene

Det er også en fordel med mindre håndbagasje i flyene, sikkerhetsmessig og også økonomisk, siden mindre frakt betyr mindre drivstoff, nevner Wergeland.

– Dessuten er det jo positivt i seg selv at folk legger igjen pengene i Norge, framfor i utlandet, mener han.

Men ”obs” ved ankomst er det kun anledning til å handle innenfor tollfrikvoten. Det er også opp til passasjerene å dokumentere at de er reisende, med å vise billett/reisedokumenter.

Den siste uka har taxfree-butikken hatt mange telefoner fra ferierende i utlandet som har lurt på om de vil få muligheten til å handle taxfritt når de lander på Værnes.

– Det virker som at mange har fått med seg nyheten. Og det er ingen tvil om at passasjerene vil benytte seg av tilbudet, mener Gunnar Wergeland. Han har økt bemanningen med fem personer i og med at det blir flere daglige puljer med flypassasjerer.

TAXFREE VED HEIMKOMST: I går var første dag med taxfree-handel ved ankomst til Trondheim Lufthavn Værnes, og Gunnar Wergeland (nr. to f.v.), sjef for taxfreebutikken, var godt fornøyd med responsen (foto: Thorbjørn Foss)