Leder for Bua Stjørdal, Brynhild Jorid Rotvold, jobber for at alle skal få mulighet til å teste ut nye, og velkjente aktiviteter. Nå for tiden er det vinterutstyr som er populært, spesielt alpinutstyr.

Bua har vært i Stjørdal i nærmere to år, og ble etablert under pandemien. For å drifte en slik organisasjon har de vært avhengig av støtte fra kommunen som de har fått i senere tid.

– Vi ønsker å være et solid tilbud for folk som trenger å låne utstyr, det hadde vi ikke klart uten økonomisk støtte, og alle de som donerer utstyr til BUA. Det ønsker vi at flere vil gjøre i nærmere framtid, sier Rotvold.

Klær og sekker

Hver måned mottar de rundt seks donasjoner, disse er av ordentlig kvalitet, eller noe som kan enkelt repareres. Hva folk gir har variert, så på BUA kan man finne både klær, sekker, og skisko.

Før utstyret blir lånt ut, får låntakeren mest mulig informasjon slik at de kan ha det så artig som mulig. Det gir kunnskap og skaper mestringsfølelse.

– Utstyret kan lånes i en uke før det må returneres. Når dette skjer, blir det nøye desinfisert, hvis dette ikke er mulig blir produktet satt i karantene. Lånte soveposer er det som må lengst i karantene, de må stå i en uke, forklarer Rotvold.

Aktivitetskortet

I år så langt har rundt 4000 enheter blitt lånt ut. Alt har sin egen kode så det er enkelt å holde kontroll på hva som blir lånt ut. I tillegg til å låne ut utstyr samarbeider Bua også med forskjellige senter, sånn at det er mulig å låne aktivitetskort.

Aktivitetskortet fungerer på måten at man kan låne et kort på Bua, og så kan man bruke kortet til å få gratis inngang ved ulike senter, som for eksempel Grip Klatring og Meråker Skisenter. Dette skjer forhåpentligvis i januar, om ikke tidligere.

– Det er mange flere lån denne jula enn i fjor, dette merker vi. Det er også flere ungdommer som låner, sier Rotvold.

Skøyter er også en populær aktivitet. Rotvold ønsker at flere skal donere brukt utstyr til Bua Stjørdal.

Søkelys på miljø

BUA har stort søkelys på miljø og gjenbruk, derfor ønsker de at flere donerer ting til BUA hvis noe er for smått eller blir lite brukt.

– Vi er i samarbeid med miljøagentene, som ofte arrangerer ryddedager. På ryddedagene kan man dra innom Bua for å hente utstyret man trenger. Da kan man laste ned en app kalt «Rydde». Når man har plukket søppel kan man stikke innom BUA, få veid opp det man har plukket, og bidra for miljøet, sier hun.

– Det er ingenting å skylde på for å komme seg ut, sier Rotvold og legger til at Bua kan kontaktes både på Facebook og via E-post.

Bua topp 5 mest lånte akkurat nå.

1. Alpinutstyr

2. Truger

3. Fjellski

4. Langrennutstyr

5. Ishockey/skøyter