For tre uker siden kom det 40 struts til gården Frøyum Søndre i Bang i Stjørdal, på grensa til Skjelstadmark der asfalten slutter på hovedvegen. Struts har det ikke vært på Frøyum før.

Det er Ingar Børseth (42) og Kari Kristensen (43) som bor på Frøyum. De siste 15-20 åra har det ikke vært dyr på gården.

– Jeg kjøpte gården for 16 år siden. Siden da har det ikke vært krøtter på gården. Men hele denne tiden har det kriblet litt i kroppen etter dyr. Og for et par tre år siden bygde jeg nytt fjøs. Ikke så stort, 130 kvadratmeter. Men høyt under taket, sier Ingar Børseth. Og 4,50 under taket, det var ikke en tilfeldig valgt høyde.

– Jeg bygde egentlig for struts. Men så kom det usikkerhet inn om denne næringa, og jeg utsatte satsinga. Tenkte deretter både gris og storfe. Men det ble ikke noe av det heller, sier Børseth. Så fikk han nå for en måneds tid siden kontakt med «Hernesstruts». Og i løpet av et par dager kom det 40 struts , 2-4 måneder gamle, til nyfjøset på Frøyum.

– Nå prøver vi dette , og så får vi se hvordan det går. Fungerer det, planlegges utbygging av fjøset slik at vi kan sette inn 150-200 struts i gangen, sier Børseth

– Da blir du heltidsbonde, strutseoppdretter?

– Det får tiden vise. I dag er dette bi-næring, sier førtiåringen. Denne uka har han som ansatt i Veidekke styrt asfaltutleggeren i Arnstadåsen på Skatval. Han har ingen planer om å forlate denne maskina. For strutsen styrer seg bra sjøl.

Strutseoppdretter og asfaltcowboy, ypperlig kombinasjon. Hundre dekar med korn og gras rundt gården og noen flere kvadrat med det samme, leier han på Værnes. Innimellom er det mat?

– Smaker strutsekjøttet?

– Jeg har ikke smakt strutsekjøtt, men pølse av struts, og den var god. Strutsen vi nå har, er slakteklar i oktober-november. De skal være rundt ni måneder gamle, så det blir vel en smakebit da, sier Børseth..

Related content