For sytten år siden laget NRKs Bjørn Stuevold og nå avdøde fotograf Gunnar Olav Nilsen, i samarbeid med kulturavdelingen i Malvik kommune, en dokumentar om Johan Nygaardsvolds liv og virke. Programmet er tidligere vist på fjernsyn 1. mai i 2001 og 2002. Onsdag 5. juli sendes den en time lange dokumentaren for tredje gang i reprise på NRK2.

Samarbeid med kommunen

NRK produserte sin dokumentar i samarbeid med Malvik kommune, og mye av stoffet disponeres av kulturavdelingen og er tilgjengelig ved Johan Nygaardsvolds museum.

– Det er jo veldig hyggelig og jeg setter pris på at dokumentaren sendes i reprise. Vi som står bak dokumentaren vil nok sitte med en følelse av at den ble laget for sytten år siden. Stil og produksjonsmåte av fjernsynsprogram har jo endret seg en del siden den gangen. Men det er artig for oss som laget dokumentaren at NRK2 velger å sende programmet i forbindelse med at Sommertoget stopper i Hommelvik, sier Bjørn Stuevold.

Bjørn Stuevold synes det er stas at den sytten år gamle dokumentaren sendes i reprise.

Viktig historie

– Det er jo ingen tvil om den betydningen Johan Nygaardsvold hadde og har for lokalsamfunnet og for landets historie. Dette er en dokumentar som forteller historien om den fattige husmannsgutten som mot sin vilje ble presset inn i rollen som landets statsminister. Johan Nygaardsvold har en spesiell plass i Norsk historie. Det er ingen andre som har vært statsminister fem år i fred og like mange år i krig, sier Stuevold.

– Særlig i en tid hvor det i forbindelse med filmen «Kongens nei» er stilt spørsmål om Nygaardsvolds rolle er det viktig med et litt mer nyansert blikk på hans liv og virke. Det gjør nok denne dokumentaren enda viktigere enn den var for sytten år siden, mener Bjørn Stuevold, som selv ikke har sett programmet siden det ble sendt på NRK forrige gang.

– Det blir forhåpentlig et hyggelig gjensyn med programmet vi laget for noen år siden. Der er historiker Harald Berntsen, som i 1991 ga ut boka «I malstrømmen» om Johan Nygaardsvold, Tidligere sjefredaktør og politisk kommentator Arve Solstad er også med i dokumentaren, forteller Bjørn Stuevold.

Flott for Malvik

Arve Renå er glad for at NRK setter fokus på Hommelvik og Johan Nygaardsvold.

Virksomhetsleder for kultur i Malvik kommune, Arve Renå, synes det er flott at NRK sender flere program, både på fjernsyn og i radio, fra Hommelvik. NRKs dokumentar ble laget i forbindelse med åpningen av museet i boligen etter Johan Nygaardsvold 1. mai 2001.

– Kommunen og museet har fått tilgang til mye av det stoffet som ble produsert i tilknytning til dokumentaren. Det er flott og positivt for kommunen at NRK skal ha flere program fra Hommelvik i løpet av et par dager i neste uke. Både Sommertoget og dokumentaren vises på fjernsyn, mens NRK Trøndelag og NRK1 pluss skal ha direktesendinger fra Rampa på tirsdag. Så vidt jeg har forstått sendes også Reiseradioen fra Hommelvik på formiddagen onsdag, sier Arve Renå, som regner med at det blir folksomt i Hommelvik med både NRK-sendinger og AmCar-treff.

– Diss arrangementene vil nok gi oss i kommunen inspirasjon til å gjøre noe mer ut av Johan Nygaardsvolds museum. Vi har internt i kommunen diskutert hva vi skal gjøre med museet, som i dag bare holdes åpent med guide etter avtale. Kanskje kan vi få til en avtale med museene i Trøndelag slik at Johan Nygaardsvolds museum kan få faste åpningstider, sier Arve Renå.