– Endelig er vi i gang. Endelig får vi startet dette, og dagen i dag er det første steget. Nå skal det gå slag i slag frem til barna får ta i bruk den nye skolen i august 2025. Det er målet, og dette blir spennende og artige år, sier ordfører Eli Arnstad.

– Sommeren 2026, når alt er revet og uteområdene er klare, er da vi først vil kunne se skolen stå her i all sin prakt, sier varaordfører Sandvik med et bredt smil.

Å si at byggingen av ny sentrumsskole i Stjørdal er etterlengtet, er en underdrivelse, men nå begynner virkelig flere av brikkene å falle på plass. Kontrakten er signert, og nå er det klart at Veidekke bygg Trøndelag skal bygge nyskolen. Allerede om få måneder vil det trolig se totalt annerledes ut der de ansvarlige for prosjektet møttes onsdag.

– Det er to områder som peker seg ut som veldig aktuelle for nytt skolebygg. Vi ser blant annet på dette området hvor vi står nå, på vestsiden av dagens hovedbygning, eller mer i retning skateparken. Det er likevel veldig tidlig å slå fast. Plasseringen blir nok ikke klar før i midten av desember, og det er så tidlig i prosessen at vi ikke har en eneste tegning vi kan vise frem. De første skissene vil nok bli lagt frem når vi har den neste målprisen klar, sier Arild Hopstad, prosjektleder i Enhet bygg i Stjørdal kommune.

Planen er å starte riving av eksisterende bygg våren 2023.

– Frem til da vil vi jobbe med prosjektering og en reguleringsplan. Målet er å starte byggingen av ny skole like over sommeren neste år, sier Hopstad.

536 elever

Nye Halsen barneskole skal bygges for å brukes i minst 60 år, og i de foreløpige planene vil skolen ha en elevkapasitet på 536 elever. Likevel snakker både byggherre og entreprenør om å skape et bygg som er «fleksibelt» Blant annet er planen å legge til rette for mulig endret behov over tid, inkludert senere utvidelse, og mulig underjordisk parkering for å nevne noe.

– Dette er stort, og det største byggeprosjektet til kommunen de neste årene. Nyskolen er svært etterlengtet, og det viktigste for innbyggerne i Stjørdal er å få en ny, fin og god sentrumsskole. Dette er også et byutviklingsprosjekt, fordi det skal bygges nytt på en av de mest sentrale tomtene i Stjørdal, så vi skal ta med oss innspill fra de som bor i sentrum. Dette skal bli et bygg folk er glade i, sier en begeistret Eli Arnstad til Bladet.

Torgeir Wiig møtte onsdag Stjørdal kommune, her representert av Eli Arnstad og Ole Hermod Sandvik. Foto: Borgar Sagbakken

Varaordfører Sandvik har selv gått på Halsen, og har førstehåndserfaring med hvor etterlengtet nyskolen er.

– Da jeg gikk her selv midt på 70-tallet, var det 900 elever ved skolen, og da var mye annerledes. Likevel var mye av bygningsmassen akkurat den samme som i dag, og jeg husker at mange av byggene var dårlige allerede da. Det er over 40 år siden, så dette har vært ønsket lenge, men det er kostbart, og andre prosjekter har fått prioritet av ulike grunner, blant annet et akutt behov på Fosslia. Et skolebygg folk er stolte av, og hvor folk trives vil også skape et godt læringsmiljø, og jeg veldig glad for at dette nå kommer på plass, sier varaordførerer Ole Hermod Sandvik.

Vil trenge arbeidskraft

Entreprenøren som har fått oppdraget skal ha danket ut sju andre tilbydere. Til slutt sto det mellom Veidekke, HENT og Skanska, opplyser kommunen. Veidekke er samme entreprenør som på Stjørdal helsehus og Fosslia omsorgssenter.

– Dette er vi veldig glade for. Vi liker å være med på å bygge offentlige bygg som har stor betydning for folk, slik som dette. Til enhver tid bygger vi mellom seks til åtte skoler i hele landet, og derfor har vi mye erfaring som vi vil ta med oss inn i byggingen av nye Halsen barneskole, sier regiondirektør i Veidekke bygg Trøndelag, Torgeir Wiig, til Bladet.

Kontrakten ble signert på ordførerens kontor onsdag. Nå starter entreprenøren på jobben i samarbeid med kommunen. Foto: Borgar Sagbakken

Regiondirektøren mener prosjektet også vil påvirke næringslivet i Stjørdal i positiv grad, siden de vil trenge arbeidskraft i flere år fremover. Antallet arbeidere i sving på et så stort prosjekt vil variere, men Wiig anslår en «toppbemanning» på rundt 60–70 personer på byggeplassen.

– Vi kjøper rundt 70 prosent av tjenestene, og mange av disse vil nok leveres av lokale aktører her i Stjørdal, hvis de er konkurransedyktige, sier Wiig.

Vil ivareta barn, ansatte og nærmiljø

Under kontraktsigneringen på ordførerens kontor ble det lagt frem en grovt skissert plan for det videre arbeidet, men det er nå den virkelige planleggingen starter, sier Line Monsen, avdelingsleder på offentlig avdeling i Veidekke bygg Trøndelag

– Nå starter prosjekteringsarbeidet, og i starten er det slikt som; hvor bygget skal ligge, hva er viktige funksjoner, hva er viktig for de som skal bruke bygget, og hvordan skal vi nå det målet. Deretter blir det utarbeidet en løsning som vil forandres flere ganger. Utpå vinteren skal vi regne ut en ny målpris som vi skal styre mot når vi skal bygge prosjektet, sier Monsen.

– Det er alltid utfordrende å bygge så tett på en skole som fortsatt er i drift, og det er noe helt annet å bygge tett på voksne mennesker enn det er nært barn. Vi tar store forhåndsregler på hvordan vi stenger av byggeplassen, så det å ivareta barna er nok den største utfordringen her, sier Line Monsen, avdelingsleder på offentlig avdeling i Veidekke bygg Trøndelag. Her snakker hun med Arild Hopstad i kommunen. Foto: Borgar Sagbakken

Det synes viktig for både entreprenør og kommune at barna og de ansatte ved dagens barneskole skal ivaretas godt under byggeprosessen.

– Vi kommer til å utfordre kommunen angående bærekraftsmål, og prøve å få et så bærekraftig prosjekt som mulig, for å redusere Co2-avtrykket til nye Halsen barneskole, sier Wiig i Veidekke bygg Trøndelag Foto: Borgar Sagbakken

– Barna vil oppholde seg i selve hovedbygget, og så vil det bli satt opp en paviljong(brakker, journ.anm) Planen er blant annet å flytte den som har blitt brukt ved gamle Hegra barneskole. Vi er veldig opptatt av å gjøre det sikkert for barna å gå på skolen mens byggeprosjektet pågår, så det byggeområdet blir avgrenset med gjerder. Det blir også en utfordring å sikre at elevene har uteområder som kan brukes underveis i prosessen, for det er jo tross alt to år hvor det blir unntakstilstand her, sier Hopstad.

– Hvilken innvirkning får dagens elever og ansatte, samt samfunnet i Stjørdal på planene for ny skole?

– Skolen har laget et rom- og funksjonsprogram hvor både elever og ansatte har gitt sine synspunkter, og særlig uteområdet ved den nye skolen vil de ha stor innvirkningsgrad på. Reguleringsplanen vil jo også bli lagt ut til offentlig ettersyn, sier Hopstad.

Blir dyrt

Kommunen opplyser til Bladet at nye Halsen barneskole foreløpig er anslått å ha en kostnad på 265 millioner kroner.

– Vi har ikke en endelig sum for hva skolen kommer til å koste, men vi jobber med å komme frem til nye målpriser underveis. Kommunestyret har vedtatt en bevilgning på 265 millioner som skal dekke alt, og prisstigningen kommer i tillegg. Vi er nødt til å forholde oss til den rammen, men det vil bli utfordrende å få på plass alt vi ønsker, sier Hopstad.

Kommunen medgir at kostnaden er et spenningsmoment, siden dette er helt i den innledende fasen.

Slik ser fremdriftsplanen for nye Halsen barneskole ut. Foto: Borgar Sagbakken

– Det er det kommunestyret har vedtatt som er den foreløpige rammen, men vi er klar over at det er forhold i verden som kan påvirke prisene. Likevel er det viktig for kommuneøkonomien at vi setter rammer og at vi greier å holde dem. Nå vil vi ikke at Halsen barneskole skal utsettes flere ganger, sier varaordfører Sandvik