– Jeg er nok ikke den fødte leder, men har utviklet meg til å bli en god en, sier hommelvikjenta.

– Det ble langt fra rolig. Det ble full jobb, med deltid på Circle K og Rema 1000. Etter to måneder ble det plutselig eierskifte på Circle K og da fikk jeg 100 prosent jobb, sier Carina.

Hun fikk opplæring fra første dag, og skjønte fort at dette var noe hun kunne tenke seg å fortsette med.

– At E6 blir stengt, kan bli en fordel for oss, sier Carina Sandmark Heia. Foto: Guro Bjerk

Tildelt 1 av 11 plasser talentprogram

– Alf Harald Brønbo jobbet her til august 2021, og da fikk jeg tatt over stillinga som nestkommanderende som han hadde hatt.

Og i mai 2021, ba Alf meg om å gå talentprogrammet. Det hadde jeg aldri sett for meg at jeg skulle gjøre. Det var en lang søknadsprosess, med personlighetstester og flere intervju, og jeg ble altså en av de 11 utvalgte som fikk tilbud om å ta lederutdanninga til Circle K, sier Carina, som er forbauset over at akkurat hun kom med.

– Det er ei generell lederutdanning som gir oss kunnskap om økonomi, personalledelse og egenutvikling. Utdanninga er veldig praktisk og relevant til det jeg holder på med hver dag, da blir det interessant, synes Carina.

– I denne jobben har jeg mange baller i lufta hele tiden. En liten del er å stå og selge pølser og burger. I tillegg skal jeg sette opp turnus, bestille varer, ta meg av personalarbeid, anbefale dekk og service, og så er det jo driften. Det er en hel kabal man skal få til å gå opp. Og det er artig å se at jeg får det til, og at det faktisk går bra, sier Carina.

I forhold til hvor mange arbeidsoppgaver hun har, sitter hun rolig og avslappet på kontoret og tar seg tid til å bli intervjuet. Bare et par ganger sjekker hun telefonen, men hun holder fokus.

– Hva er din beste egenskap i forhold til å drifte en bensinstasjon?

– Det handler nok mye om balanse, spesielt for meg som er ung og har flere unge ansatte. En balanse mellom å være profesjonell og tydelig, og det å være sjef. Jeg vil gjerne være en synlig leder, ikke bare en som sitter på kontoret og som ingen kjenner, sier hun ettertenksomt.

«Man kan itj bare vær venn hele tia, man må være sjef òg.»

Rekruttering, intervju og ansettelser, sommervikarer og ansatte som vil studere. Hun skal vurdere om de har nok folk, og ansette de som trengs. Til sommeren slutter et par, og så kommer det tre sommervikarer.

– Bensinstasjonjobb er en av de beste første jobbene man kan ha, fordi man får gjøre mye variert. Jeg brenner for at unge skal få seg jobb, og jeg ser positivt på å ha unge folk i staben. Da er man med og former de før de skal ut i arbeidslivet, og det er viktig, mener Carina.

Men jobben er variert, her gjør Carina reint i vaskehallen. Foto: Guro S. Bjerk

Men hva er en bensinstasjon om ti år?

Når drivstoffprisene øker og flere kjøper elektrisk bil, må også bensinstasjonene videreutvikles. Carina har funnet drømmejobben, men kan hun bli i den?

– Jeg tror nok det finnes bensinstasjoner om ti år, men det blir nok færre pumper, flere ladere og enda større fokus på butikkdelen og salg av mat. Kanskje handler det om bærekraft? Flere sunne alternativ? Men fredagsburgeren den skal vi holde hellig, ler hun.

– Dessuten vil folk alltid ha behov for dekkbytte og bilvask, sier Carina.

Hun har tenkt på det, og hun har tatt det med i betraktningen, at E6 vil stenge i perioder fram mot 2026.

– Vi har stor forplass og kan lett ta imot mye folk, sier hun fornøyd.

Hun ser muligheter, og har tydelig teft for business.

Turbulente kvelder

På kveldstid er det begrenset med åpne tilholdssteder for ungdom. Noen trekker gjerne mot bensinstasjoner, de blir sittende på kafe og henge av mangel på noe bedre å ta seg til.

– Det kan være utfordrende, men som regel går det greit. Vi er jo ikke en oppholdsplass, om det er opptatt hele tiden, ødelegger det for andre kunder, sier Carina.

Hun synes det kan være vanskelig, kanskje spesielt når de ikke føler de når fram. Disse ungdommene er nemlig også kunder. Gjerne framtidige kunder, kanskje til og med sommervikarer eller ansatte.

– Vi håper at vi finner en løsning på det, slik at både vi og ungdommene blir fornøyde, og slik at de kan bruke stasjonen sin på en ordentlig måte. Heldigvis har vi et bra samarbeid både med Natteravnene, kommunen og politiet, det setter vi stor pris på, sier den unge sjefen.

«Bare» en bensinstasjonsdame

Å jobbe på bensinstasjon krever ikke studiepoeng og høgskoleutdanning. Derfor er det også noen som ser litt ned på yrket.

– Jeg skjønner det, men de som kjenner meg, vet hvor mye ansvar jeg har og hvor mye tid jeg bruker. Jeg er veldig stolt av meg selv, for at jeg har kommet hit. Den ene veien er ikke dårligere enn den andre, konstaterer Carina.

Hun innrømmer at det av og til er arbeid 24 timer i døgnet, men hun sover aldri i arbeidsklærne, selv om det kanskje hadde vært mer effektivt. Hun har et stort ansvar hengende over seg.

– Jeg får høre at jeg er litt vel voksen i hodet, noen gang. Jeg føler likevel ikke at jeg har vokst fra mine jevnaldrende. Når jeg har frihelg henger jeg med jentene, og herjer rundt. Men selvsagt er det et og annet jeg velger bort. Det har nok kommet med årene, og med ansvaret, sier Carina.

Men man skal ikke skue hunden på hårene, heter det. Det finnes fortsatt de som tror hun er en uvitende ungdom på sommerjobb.