Spørsmålet reises av Jan Algar Selin i en interpellasjon til torsdagens møte i Stjørdal kommunestyre. Han ble valgt inn på lista til Arbeiderpartiet, men representerer nå Miljøpartiet De Grønne.

Dansk språk

I torsdagens interpellasjon viser Selin til at Verness, Wernes eller Wærnes og Wernis er navneformer som ble brukt da det danske språket gjorde sitt inntog på slutten av 1400-tallet.

Det eldste skriftlige dokumentet som nevner Værnes, er i følge Selin et makeskiftebrev fra 1354, mellom Kong Magnus og erkebiskop Olav den 1. fra 1350-1370. I dette brevet blir navnet Warnes brukt.

Forstavelsen Var blir tolket i betydningen rolig eller stille, særlig i forbindelse med vann (elv).

Stjørdalsboka

Selin understreker at kommunenavnet fortsatt skal være Stjørdal.

Men selv blir han mer og mer overbevist om at vi bør ta i bruk navnet Varnes eller Wærnes om selve sentrum (gamle Stjørdal kommune). I interpellasjonen skriver han at denne overbevisningen er blitt styrket gjennom å lese Stjørdalsboka og lokalhistoriker Kaare Bergs tekster.

«Kaare Berg mente at navnet Værnes i en eller annen form er det mest korrekte og er mest fremtidsrettet. Navnene Trondheim lufthavn Værnes og Værnes kirke forteller betydningen av å bruke Værnes-navnet i en eller annen skriveform. Internasjonalt er selvsagt Varnes det mest hensiktsmessige,» skriver Selin.

HVA MENER DU? BLIR MED I DEBATTEN OG SI DIN MENING HER!