– Det betyr mye for oss. Det er mange som melder seg på konkurransen, og det er en fagjury som vurderer produktet. Og nå har vi kommet helt til finalen. Det må jo bety at den er god, sier Karoline Sunde Storflor (44) og ler.
Hun snakker om yoghurten som hun og ektemannen Odd Magne Storflor lager og selger ved Kilnes gård. Nå er de blant de tre finalistene i «årets meieriprodukt» i regi av Det Norske Måltid. Det ble kjent mandag.
Reiste til den andre siden av kloden for å lære av den lokale bonden: – Jeg har jobbet i skogen med motorsag og traktor siden jeg tok over gården i 1980
– Betyr mye for oss
– Det er helt fantastisk at vi har kommet så langt. Det er skikkelig moro og betyr mye for oss, sier Karoline Sunde Storflor til Bladet.
For to år siden var gården i Sona i finalen med gårdsmelka. På grunn av koronapandemien måtte de følge finalen fra stuen, og nådde ikke helt opp den gangen. Nå håper Storflor det skal lykkes.
– Det hadde vært kjempeartig å vinne. Nå skal vi dra på finalen i Stavanger, og det blir stort. Med tanke på markedsføringen av yoghurten vil det ha mye å si, sier hun.
Sammen med ektemannen har hun holdt på lenge på å «lande» en yoghurt som de er fornøyd med. De begynte å selge den på nyåret i år.
Den fås kjøpt ved gården, på Reko-ringen, ulike gårdsutsalg og gjennom Rågo matkasse.
– Vi håper at vi etter hvert får yoghurten i dagligvarebutikker også, sier Karoline Sunde Storflor.
Stolthet
Til sammen 250 produkter har deltatt i årets utgave av Det Norske Måltid. Nå er 39 finalister kåret i 13 ulike kategorier. Finalen arrangeres for 15. år på rad på Clarion Hotel Air i Sola 2. februar neste år.
Årets delfinaler ble gjennomført i september i Trondheim.
– Det er gledelig å se kvalitetsutviklingen som har vært i norsk mat- og drikkeproduksjon de siste 15 årene. Trøndelag, Viken og Rogaland har alltid vært, og fortsetter utviklingen, som solide matregioner i Norge. Det viktigste er at norsk mat og drikke løftes frem, uavhengig av hvor det produseres. Sammen bygger vi stoltheten rundt norsk mat og drikke som de dyktige produsentene fortjener, sier leder for Det Norske Måltid, Kristin Austigard, i en pressemelding.
Disse gårdbrukerne gjorde en helt spesiell innsats og fikk premie fra ordføreren
Finalister 2022
Årets drikk:
Musserende eplemost – Buhagen, Rogaland
Eplemost Aroma – Fiskum fruktpresseri, Viken
Skog 03 – Villbrygg, Oslo
Årets ost:
Valdres Ost Bufar lagret 18 mnd. – Valdresmeieriet, Innlandet
Ungkaren – Hitra Gårdsmat, Trøndelag
Rørosblå – Eggen Gardsysteri, Innlandet
Årets grønne:
Shiitake – Topp Sopp, Rogaland
Rød perletomat – Vårsol Gartneri, Rogaland
Donko Shiitake Økologisk – Soppkompaniet, Viken
Årets sjømat:
Carre av villkveite – Annis Oslobukta, Oslo
Glassvarfilet benfri med skinn – Reinhartsen, Agder
Levende kråkeboller fra Finnøy – Domstein Sjømat avd Stavanger / Urchinomics, Rogaland
Årets kjøtt:
Tørrmodnet Entrecôte – Annis Oslobukta, Oslo
Tomahawk – Fjordfegarden, Rogaland
Tørrmodna T-bone – Nyyyt, Rogaland
Årets søtsak:
Multefløyel med tindved – Jentene på Tunet, Trøndelag
Krokan – Bamsrudlåven, Viken
Sjokoladeplate med pasjonskaramell – Sirkus Renaa Fabrikken, Rogaland
Årets meieriprodukt:
Yoghurt naturell – Kilnes Gård, Trøndelag
YMIR yoghurt med tyttebær og byggryn – Holt Gård, Vestfold og Telemark
Jerseymelk – Jerseymeieriet, Rogaland
Årets bakst:
Iskjeks Vaffelkjeks – Lamella, Møre og Romsdal
Rugbrød – Sirkus Renaa Fabrikken, Rogaland
Gårdsbakeriets groviser – Bakke Gård, Viken
Årets øl:
Jærpilt Gulrotkake Surøl – Rygr Brygghùs, Rogaland
Sumava – Haandbryggeriet, Viken
Perler for svin Ipa – Lervig, Rogaland
Årets sjømat foredlet:
Røkt laks naturell – Garnviks Røkeri, Trøndelag
Kongekraft – MS Donna, Viken
Mildrøkt Aquevittlaks – Garnviks Røkeri, Trøndelag
Årets kjøtt foredlet:
Coppa di Prima – A.Idsøe, Rogaland
Guanciale – Jens Eide, Agder
Dexter Bacone – Reime Dexter, Rogaland
Årets grønne foredlet:
Plommegelè – Nyhuus Gard, Vestfold og Telemark
Bringebæreddik – Lokalmat Vestfold, Vestfold og Telemark
Pizzasaus type mild – Ask Spekehus, Viken
Årets sider:
Stora Marit – Hardangerbonden, Vestland
Anno – Kvestad Sideri, Vestland
Brist – Eiane Gard, Rogaland